KULTURA

GAZI HUSREV-BEGOV HANIKAH Otvorena izložba slika "Dodiri Osmanlija i Austrougara u Bosni"

Radovi nastali tokom Internacionalne umjetničke kolonije "Sarajevo 2015"

Fena

1.9.2015

Izložba radova nastalih tokom održavanja treće Internacionalne umjetničke kolonije "Sarajevo 2015" otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. 

Voditeljica kolonije i direktorica Galerije "Preporod" Mirsada Baljić je kazala da je ove godine tema bila "Dodiri Osmanlija i Austrougara u Bosni", a učestvovalo je 25 umjetnika iz deset zemalja. 

Šarolike teme

- Kao što se može vidjeti po motivima koji su nastali na ovoj izložbi, teme su šarolike, od prekrasnog ambijenta Sarajeva pa do Hercegovine gdje smo boravili dva dana - kazala je Baljić, dodajući da je izloženo oko 60 radova. 

Baljić je izrazila zadovoljstvo da na ovoj izložbi imaju i jednu gostujuću izložbu, navodeći da je autorica Birsen Ceken iz Ankare donijela 10 njenih radova akvarela. 

Uručene zahvalnice

- Isto tako, našu izložbu je obogatila dječija radionica koja je bila u Počitelju i imamo 11 dječijih radova koje smo izabrali - kazala je Baljić. 

Večeras su uručene zahvalnice učesnicima i svima koji su učestvovali u organizaciji ove kolonije. 

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH podržao je treću Internacionalnu umjetničku koloniju "Sarajevo 2015" koja je počela 26. augusta, a okončana je izložbom radova nastalih tokom kolonije. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.