KULTURA

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO Baletna premijera "Paquita-Bolero"

Predstava koja je bila simbol kulturnog otpora grada

E. BAKIĆ

17.12.2015

Nova baletna premijera „Paquita-Bolero“ bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo 23. decembra u 19.30 sati. Radi se o predstavi iz dva dijela.

Prvi dio čini predstava „Paquita“, kompozitora Ludviga Minkusa (Ludwiga), koju na scenu prenosi Mihail Matesku (Mateescu), a u kojoj se iznosi virtuozni, sjajni i blještavi svijet baleta.

Novi članovi

Drugi dio predstave je „Bolero“, nastao 1977. godine, koji još dobro korespondira s publikom. Riječ je o čuvenom djelu Morisa Ravela (Maurice), u sjajnoj koreografiji Dragutina Boldina.

Predstavu na scenu vraća v. d. direktorice Baleta NPS-a Belma Čečo-Bakrač, a obnavlja je balerina Tefeda Abazović, nekadašnja direktorica Baleta NPS, koja je i ranije igrala u predstavi.

Kako nam je rekla Abazović, u obnovljenu verziju se vraća po nagovoru direktorice Čečo-Bakrač.

- Već sam otišla u penziju, ali Belma me zamolila da obnovim ovu predstavu, koja će, na neki način, biti i moj oproštaj od scene. Prva obnovljena verzija poslije rata bila je ona 1998. godine, koja je na mene ostavila veliki utisak. Posebno mi je drago što će se na sceni naći novi talentirani članovi iz našeg baleta, a osim njih, tu je nekoliko balerina i jedan igrač iz prošlog sastava. Što znači da smo povezali mladost i iskustvo koji se međusobno nadopunjuju – govori Abazović.

tafeda-1

Abazović: Povezali smo mladost i iskustvo 

Ovom prilikom prisjetila se i ratnih dešavanja, kada je Sarajevo bilo pod opsadom, a predstava pod nazivom „Sarajevski ratni Bolero“ bila izvođena, kako kaže, kao simbol kulturnog otpora grada.

Najjača na svijetu

- Taj ratni „Bolero“ bio je poseban, tad sam ga igrala i imala osjećaj da sam najjača na svijetu i da mi niko ništa ne može. Ustvari, predstava prikazuje stalni sukob tri para protiv pet parova, žena protiv muškaraca. A ja sam to u ratu doživjela na način da oni s brda nama ne mogu ništa jer smo jači. Dolazeći na naše izvedbe, i publika se borila protiv zločinaca, sve je bilo puno, bilo da se radilo o promociji knjige ili baletu, ljudi su kroz umjetnost pružali svoj otpor – priča balerina.

Najsjajnije godine sarajevskog baleta

Prema riječima v. d. direktorice Belme Čečo-Bakrač, novom izvedbom želi vratiti stari sjaj koji je ova umjetnost izgubila u našoj zemlji.

- „Bolero“ predstavlja jedan od naših dragulja u baletnom izrazu i njegova historija od četiri decenije daje nam za pravo da kažemo da je to komad koji je obilježio najsjajnije godine sarajevskog baleta. Ponovno postavljanje na scenu omogućit će našoj publici da u jednoj večeri vidi šta je to klasika i moderni baletni izraz. Ustvari, ovo je jedina baletna predstava koja je igrana u ratu i u tom smislu ona je još dragocjenija i značajnija – poručila je Čečo-Bakrač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.