KULTURA

EKSKLUZIV Prije filmske projekcije Stoun na Baščaršiji kupio heklani stolnjak

Stoun: Nije ostao ravnodušan na ručne radove ( A. Durgut)

Piše: N. AJNADŽIĆ - A. DURGUT

15.8.2017

Slavni reditelj Oliver Stoun (Stone), nakon što je preksinoć primio nagradu „Počasno Srce Sarajeva“ Sarajevo Film Festivala, jučer se prije prikazivanja njegovog filma „Intervju s Putinom“ družio s bh. publikom.

Prije nego što je stigao u kino „Meeting Point“, gdje je prikazan film, trostruki oskarovac sa suprugom je prošetao ulicama Sarajeva, uglavnom starog dijela grada.

Historijski dijelovi

Fotoreporter „Dnevnog avaza“ napravio je tom prilikom ekskluzivne fotografije velikana filmskog svijeta koji je pokazao veliko interesiranje za historijske dijelove bh. prijestonice.

Stoun je, između ostalog, najviše vremena proveo na Latinskoj ćupriji, nekadašnjem mostu Gavrila Principa, želeći saznati nešto više o historiji glavnog bh. grada. Potom se uputio prema Vijećnici, gdje se, također, zadržao izvjesno vrijeme, a potom je prošetao Baščaršijom.

Slavni oskarovac s ekipom u šetnji Sarajevom

Vidno oduševljen, Stoun je nastojao razgledati svaki detalj. Zadržao se i kod uličnih prodavača koji su nudili svoje ručne radove. Da nije ostao ravnodušan na rukotvorine, pokazuje i to što je, bez velikog dvoumljenja, od jedne starije žene kupio bijeli heklani stolnjak, koji će, prema svemu sudeći, završiti u njegovom domu i biti jedna od uspomena na Sarajevo.

U kino „Meeting Point“ Stoun je stigao na vrijeme i brojnoj publici je predstavio svoje filmsko ostvarenje, opisavši ga kao „vrhunac čudesnog života američkog filmaša“.

Brojne kritike

- Važno je da Amerika i Zapad, uključujući Evropljane, čuju šta Rus misli. Rekli su nam toliko groznih stvari o njemu, posebno Velika Britanija i Amerika. Neke su možda istinite, neke možda nisu, ali ja moram funkcionirati po principu da čovjek treba govoriti sam za sebe da bismo čuli šta ima reći. Onda možemo diskutirati da li da vjerujemo ili ne. Mislim da je za mnoge Amerikance ovaj film pogled kakav do sada nisu imali. Naravno, doživio sam brojne kritike od svoje zemlje - kazao je Stoun.

Dodao je da se nada da publika razumije koliko je film važan za njega.

- Drago mi je što ga predstavljam ovdje, u Bosni - poručio je oskarovac.

Putin je discipliniran

Film „Intervju s Putinom“ traje gotovo četiri sata, zbog čega je prikazan iz dva dijela. Stoun je naglasio da su intervjui nastali spontano te da nije bilo pravila šta smije pitati, a šta ne. Tokom pauze te nakon drugog dijela oskarovac je rado odgovarao na pitanja publike, koju je najviše zanimalo kakav je ruski predsjednik.

- Kao što vidite, uvijek je bio prilagođen i besprijekoran. Nisam ga vidio da pije mnogo vode, kao što ja pijem. Veoma je discipliniran - rekao je Stoun i dodao da Putin nije tražio autorizaciju filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.