KULTURA

Zemaljski muzej BiH slavi 130. rođendan: Toliko godina, a još nije riješen pravni status

Filipović: Izloženi tepih dug sedam metara ( A. Kuburović)

N. AJNADŽIĆ

25.1.2018

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine 1. februara slavi 130. rođendan, koji će biti obilježen cjelodnevnim programom u prostorijama ove značajne kulturne institucije. Organizirani su brojni sadržaji za posjetioce, predavanja različitih tematika, od neolitske revolucije do arheologije u stvarnosti i na filmu, kao i brojne radionice.  

Posebna tehnika

Muzejske publikacije, stare razglednice kao i nove suvenire posjetioci će moći kupiti po promotivnim cijenama do 19 sati, kada se na Odjeljenju za etnologiju otvara izložba "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća" autorice Marice Filipović.

Ekipi "Dnevnog avaza" bilo je omogućeno da fotografira dio izložbe, a tom prilikom Filipović nam je govorila o vrijednosti tih fragmenata, kako ih uspijevaju očuvati stotinama godina, kao i o značaju rođendana Muzeja.

- Bit će sedam fragmenata safavidskih tepiha koji potječu iz jugoistočne Perzije. Radi se o tri ćilima. Jedan od najvećih je ovaj koji je već izložen, a dug je sedam metara. Značajni su po tome što je sačuvan potpis majstora, kao i kronogram s godinom izrade ćilima. Rađeni su posebnom tehnikom tkanja - govori Filipović.

Težak period

Ističe kako Zemaljski muzej BiH već 130 godina promovira kulturne vrijednosti i prirodno naslijeđe države, prolazeći kroz periode uspona i padova.

- Brinuo se o naslijeđu svih naroda. Poslije rata je nastupio vrlo težak period, koji traje i danas. Žalosno je da se obilježava 130 godina rada ovako velike institucije, a da nije riješen njen pravni status. To povlači neriješeno finansiranje institucije, što dalje povlači druge probleme, lančani proces koji se odražava kroz rad. Građani podržavaju Muzej i žele da on dobije onaj sjaj koji je imao ranije. Ipak, posjeta nije dovoljna - naglašava Filipović.

Dobri uvjeti 

- Zemaljski muzej BiH je institucija koja se uvijek dobro brinula o predmetima koje ima u svojim depoima. Bitno je održavati ujednačenu temperaturu. Predmeti trebaju biti čisti, u dobrim uvjetima, te da nisu izloženi vlazi i insektima kao ni prašini - ističe Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.