SEDMA UMJETNOST

U Mostaru snimane scene filma o Srebrenici

„Quo vadis, Aida“ već dva mjeseca se snima u Hercegovini

Piše: M. SMAJKIĆ

9.7.2019

Sa današnjeg snimanje - Avaz
Titova ulica u Mostaru bila je blokirana - Avaz
Film o Srebrenici - Avaz
Snimanje u Hercegovini traje dva mjeseca - Avaz
Uskoro kraj snimanja - Avaz

Titova ulica u Mostaru, u staroj gradskoj jezgri, u kojoj su više od dvije decenije nakon rata, na brojnim objektima vidljivi tragovi razaranja i bombardiranja poslužila je kao sjajna scenografija našoj rediteljki Jasmili Žbanić ,koja u Hercegovini već skoro dva mjeseca snima film o strahotama Srebrenice pod nazivom „Quo vadis, Aida“.

Iako je Žbanić svoju filmsku priču kada je riječ o snimanju, uglavnom, smjestila u Stolac, ipak, i na području Mostara su urađene brojne scene, kao što je to nedavno bio slučaj gdje je nekoliko dana ekipa boravila na prostoru nekadašnjeg Heliodroma.

Snimanje je danas trajalo do poslijepodnevnih sati, a Titova ulica je potpuno bila zatvorena od Kuluka do Narodnog pozorišta Mostar, nakon čega se ekipa ponovo vratila u grad na Bregavi.  

Tako će u Stocu biti nastavljen rad na ovom filmskom uratku. Za 11.juli, saznali smo , snimanje će biti prekinuto. Navodno, neke scene bi trebale biti snimljene i u Čapljini te u Sarajevu, a predviđeno je da kompletan proces snimanja bude završen do 15.jula.

Kako smo ranije pisali, u filmu igraju Izudin i Dino Bajrović, koji , kao i u životu, u ovoj priči imaju uloge oca i sina. U glumačkoj postavi je i Emir Hadžihafizbegović, kao i Minka Muftić, a saznali smo i da značajne uloge imaju Boris Ler, Boris Isaković i Jasna Đuričić. Ona je, inače, Isakovićeva supruga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.