KAMERNI TEATAR 55

Publika predstavu "Žaba" gledala kroz pametne naočale

Svoju podršku realizaciji projekta je nesebično dala i kompanija Ankora

Glumci iz predstave "Žaba" sa pametnim naočalama. Facebook

L. K. P.

29.1.2021

U Kamernom teatru 55 kultna predstava "Žaba" odigrana je protekle dvije noći kao prva predstava tokom koje je publika koristila pametne naočale dizajnirane tako da prate predstavu i prevode je.

-U eri pametnih rješenja, potrebno je djelovati proaktivno i društveno odgovorno, kako bismo uz njihovu primjenu pružili priliku svima da uživaju u ljepoti umjetnosti. Upravo je podrška koju smo pružili ovom projektu Kamernog teatra 55, zajedno sa kompanijom Ankora, pokazatelj da ovakvim aktivnostima stremimo ka boljitku zajednice i inkluziji svih društvenih grupa u njoj - istakao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Svoju podršku realizaciji projekta je nesebično dala i kompanija Ankora, čiji je tim stručnjaka besplatno razvio specijalni softver za praćenje, odnosno titlovanje predstava. Iz ove kompanije su nam saopštili da su ponosni što su bili dio ovog društveno odgovornog projekta.


Predstava je realizovana u skladu sa svim preporučenim sigurnosnim mjerama zbog trenutne pandemije. Facebook

Na taj način se omogućilo korisnicima da u realnom vremenu vide prijevod u okviru sočiva. Mogli su izabrati da on bude na engleskom, italijanskom, francuskom, turskom i na našem jeziku.

U skladu sa društvenom odgovornošću za koju se zalaže, Kamerni teatar 55 je na ovaj način omogućio neometano praćenje predstava osobama koje imaju problema sa sluhom, nakon što je 2018. godine kompletan svoj repertoar prilagodio slijepim i slabovidnim licima. Osim toga, cilj uvođenja ove inovacije je i da se svim stranim državljanima koji borave u našoj zemlji, omogući gledanje predstava uz titlove na njihovom jeziku.

Predstava je realizovana u skladu sa svim preporučenim sigurnosnim mjerama zbog trenutne pandemije. Prvi korisnici pametnih naočala su bili predstavnici Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, te strani biznismeni koji žive i rade u Bosni i Hercegovini. Korisnici su imali opciju da izaberu jezik na kojem su pratili predstavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.