VRISAK ZA KULTURU

Francuska glumica se skinula na ceremoniji dodjele nagrada Cezar

Prisutna publika je aplaudirala, ali su se na društvenim mrežama pojavile kritike zbog pribjegavanja vulgarnosti

Glumica Korin Masiero tokom ceremonije dodjele nagrade Cezar. RSE

RSE

13.3.2021

Ceremonija proglašenja dobitnika nagrade Cezar, francuskog ekvivalenta Oskara, pretvorila se u vrisak za kulturu u vrijeme pandemije koronavirusa, a jedna glumica se skinula na podiju da bi skrenula pažnju na dugu zatvorenost kina i pozorišta.

Glumica Korin Masiero (Corinne) je trebalo da preda nagradu za najbolji kostim, a sama je bila u kostimu magarca s tamponima kao minđušama, piše Radio Slobodna Evropa.


Poruke na tijelu

Masiero (57) potom je skinula taj kostim, zatim i haljinu naizgled natopljenu krvlju i pokazala poruke napisane na tijelu.

S prednje strane je pisalo "Nema kulture, nema ni budućnosti" a na leđima je bila poruka "Vrati nam kulturu, Žan", upućena premijeru Žanu Kasteksu (Jean Castex).

Prisutna publika je aplaudirala, ali su se na društvenim mrežama pojavile kritike zbog pribjegavanja vulgarnosti.


Prošlogodišnja dodjela

I prošlogodišnja dodjela Cezara je bila kontroverzna, zbog protesta pokreta #MeToo i drugih ženskih organizacija jer je Roman Polanski (Polansky) dobio nagradu za najboljeg reditelja za film "Oficir i špijun".

Polanskog, koji je već na potjernici SAD-a zbog silovanja maloljetnice 1977. godine, druga žena je 2019. optužila da ju je silovao 1975. Poznati reditelj je odbacio te navode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.