TVRĐAVA MIRA

Premijerna izvedba Pašovićevog “Mefista“ sinoć u Novom Sadu: Nacisti su bili zlikovci bez premca

Na velikoj sceni SNP-a, publika je imala priliku da uživa u briljantnim glumačkim bravurama Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i maestralnog mladog Aljoše Đidića

Detalj iz predstave. V. Veličković

N. Aj.

13.7.2022

Sinoć je u Novom Sadu 161. sezona Srpskog narodnog pozorišta zatvorena izvedbom izvanrednog pozorišnog komada "Mefisto", u režiji Harisa Pašovića.

Uz ovacije, publika je pozdravila ovo ostvarenje, koje je dio programskog luka "Tvrđava mira" projekta Novi Sad - Evropska prijestonica kulture.

"Mefisto" Klausa Mana (Mann) donosi uzbudljivu priču o ambiciji, i obuhvata više od 40 likova, te će tako sigurno postati pravi pozorišni spektakl, koji je najbolje izrazio nacističku ambiciju, pompu i monumentalnost. 

Na velikoj sceni SNP-a, publika je imala priliku da uživa u briljantnim glumačkim bravurama Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić, Lidije Stevanović, Sanje Ristić Krajnov, kao i maestralnog mladog Aljoše Đidića koji je predvodio veliki ansambl najstarijeg srpskog teatra. 

Uprkos rekordnom trajanju predstave od nešto više od četiri sata, publika je u jednom dahu ispratila ovaj monumentalni komad i glumce i reditelja nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.


Detalji iz predstave - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Za mene roman "Mefisto" Klausa Mana i ta uloga ima vrijednost prije svega zato što je to epska priča o početku karijere jednog čovjeka, gdje na kraju nje stigne i šta mu se sve između desi. Koliko stvari žrtvuje zbog svoje ambicije, spremnosti da gazi preko svega da bi ostvario svoj cilj. I sve što prati njegov život je u epskim razmjerama. To je baš ogroman zadatak za bilo kojeg glumca. Traži puno. Ali, bilo mi je uzbudljivo i primamljivo i zbog romana, jer mi smo to čitali kad nam je Haris bio profesor na masteru. I tad me je oduvao snagom i time koliko Klaus Man piše na autentičan način, da ne možeš da se odvojiš od romana. Ima puno da se odigra. Hendrik Hefgen je i veoma savremen. U podnaslovu stoji i "Roman jedne karijere" - kaže protagonista, Aljoša Đidić.

Publika je imala priliku da se suoči sa dilemom koju pred njih stavljaju pisac i reditelj – šta ste spremni da uradite za svoj uspjeh, postoji li etička granica koju ne smijemo da pređemo?

- U romanu postoje likovi koji su također umjetnici, ali koji su odbili da sarađuju sa nacizmom. Nacizam je bio nulta tačka zla u civilizaciji. Nema tog uspjeha, nema te „umjetnosti“ koji mogu opravdati saradnju sa nacistima. Nacisti su ubili u gasnim komorama više od 6 miliona Jevreja i skrivili smrt još osamdeset miliona ljudi. Vršili su eksperimente nad ljudima; planirali da istrijebe čitave narode i kulture; izgladnjivali do smrti milione ljudi. To su bili zlikovci bez premca. Sarađivati s njima? - objašnjava Pašović.

Repriza ovog velikog komada je sutra, u četvrtak 14. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.