LJEPOTA I MODA

Šta sve može biti uzrok opadanju kose

Mnogo je razloga za ovu pojavu

(A. Sm.)

13.8.2014

 

Da li se suočavate sa ovim problemom, a ne možete da utvrdite uzrok? Evo najčešćih razloga za opadanje kose...

Agresivni šamponi

Da, znamo da svi modeli na reklamama za šampone imaju bujnu i sjajnu kosu, ali ne odgovaraju svi tipovi šampona svim tipovima kose. Bolje je birati blage šampone, sa što manje hemikalija.

Fizički stres

Bilo koja vrsta povrede, pa i operacija mogu poremetiti prirodni proces rasta kose. Ovo stanje naziva se telogen efluvijum, a odlikuje se usporenom ciklusima rasta. Čim se organizam oporavi, kosa će početi ponovo da raste.

Mentalni stres

Možda je isprva teško povjerovati, ali mentalni i emotivni stres mogu izazvati opadajne kose. Stres izaziva promjene u ponašanju i navikama, što utiče na zdravlje. Tehnike relaksacije i psihološka pomoć u tom slučaju mogu biti od pomoći.

Trudnoća

Promjene u nivou hormona, i fizički i mentalni stres kroz koje prolazi trudnica, mogu izazvati gubitak kose. Srećom, ovo se dešava samo tokom trudnoće, a eventualno može potrajati još neko vrijeme nakon porođaja.

Nedovoljno vlage

Pošto je vaša kosa svakodnevno izložena suncu, smogu, i hemikalijama iz šampona, vrlo je bitno redovno je njegovati.

Agresivno tretiranje kose

Suviše vezivanja, uvrtanja, feniranja, peglanja, hemijskih tretmana ili upotreba ekstenzija mogu oslabiti korjen kose i izazvati njeno ispadanje.

Trihotilomanija

U pitanju je opsesivna navika čupanja kose. Može izazvati gubitak kose u pečatima, ili po cijeloj površini glave. Ukoliko se kontroliše na vrijeme, kosa će izrasti ponovo. U suprotnom, gubitak kose bit će trajan.

Genetika

Sa gubitkom kose nekad je povezan nasljedni faktor. Ako neko od članova porodice, pogotovo roditelji, gubi kosu, šanse da će se djeci dogoditi ista stvar znatno su povećane.

Rigorozne dijete

Ukoliko preskačete obroke, vaše tijelo neće dobijati određene nitrijente. Nedostatak vitamina, gvožđa ili određenih proteina mogu izazvati opadanje.

Nezdrave navike

U ovo spada pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, obilje neprospavanih noći itd. Štetne navike ometaju prirodne cikluse u organizmu, utičući i na rast kose.

Hipotireoza

Štitna (tiroidna) žljezda zadužena je za proizvodnju određenih hormona, koji utiču na pravilno funkcionisanje metabolizma. Hipotireoza je poremećaj izazvan nedostatkom hormona štitne žlijezde i može izazvati mnogo problema u organizmu, između ostalog i opadanje kose.

Infekcija

Mnogo je gljivica, bakterija, i parazita koji mogu izazvati opadanje kose. Infekcije vremenom mogu postati gore, izazivajući iritaciju i svrab. Zato je vrlo bitno redovno održavati higijenu.

Autoimune bolesti

Kod autoimunih bolesti tijelo napada sopstvena zdrava tkiva, a nekad je u pitanju i koža glave.

Lijekovi

Ako vam je zdravlje već duže vrijeme narušeno, velike su šanse da vam kosa opada usljed uzimanja jakih lijekova. U većini slučajeva nema razloga za brigu jer će kosa postati jača onda kada organizam počne da se oporavlja i prestanete da pijete lijekove, piše B92. Ipak, kod hemoterapije ovaj problem trajat će duže.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.