LJEPOTA I MODA

Ovakvu još niste vidjeli: Unikatna haljina od kostiju lososa

A. M.

5.6.2017

Neobična haljina ukrašena bijelim perlicama, koju je osmislila i napravila umjetnica Cynthia Gibson izazvala je veliku pažnju javnosti. Kod nekih je izazvala oduševljenje, kod drugih pak gađenje.

Ipak, nije to obična haljina, ovakvo nismo vidjeli ni na modnim pistama.

Za izradu haljine, Cynthia je upotrebila više od 20.000 kostiju lososa. Ono što izgleda kao perlice, ustvari su pršljenovi kičme ove ribe.

- Oduvijek sam bila fascinirana prirodnim svijetom. Još od malena sam voljela proučavati detalje u prirodi, a tako sam otkrila strast i talenat za umjetnost - rekla je Gibson.

Iako možda ne zvuči da je tako teško, Cynthia se tokom izrade haljine prilično namučila. Svaku kost morala je pažljivo da izbrusi, kako bi postale glatke, ali je morala da vodi računa da ne pretjera i slomi kosti.

Na jednoj plaži pronašla je kičmu lososa i oduševila se izgledom pršljenova, tada se rodila ideja da spoji umjetnost, modu i prirodu.

Počela je da skuplja po plaži kosti i mašta sve dok u glavi nije sklopila sliku idealne haljine.

Ipak, brzo joj je postalo jasno da šetnja plažom neće biti dovoljna da sakupi toliki broj pršljenova, pa je od lokalne firme koja se bavi preradom ribe potražila pomoć.

Oni su joj rado poklonili ogromnu količinu kostiju, a Cynthia je u kući imala kese i kese smrdljivih "modnih detalja", na kojima su bili ostaci mesa.

- Stavila sam ih u mrežu i ubacila u more pored obale. Nakon nekog vremena, sitna morska stvorenja odradila su sav posao - objasnila je Cynthia.

Zatim je umjetnica izbijelila i izbrusila kosti, a onda ih nizala, baš kao perlice. 

Haljina je nastajala pune četiri godine, ali Cynthia nikad nije zažalila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.