SAVJETI Ove stvari ste radili pogrešno

Pet najvećih beauty grešaka: Svaka žena uradi barem jednu

Tajna kako ćete maskari produžiti život možda leži u tome kako je nanosite

Avaz.ba
22.02.2019 20:46

Područje ispod očiju nemojte vuć nego utapkavajte

Foto: Screenshot

  Mislite da ste usvojili sve što se tiče beauty rutine? Jer, kako piše "The Sun", nekoliko je proizvoda koje mnogi svakodnevno koriste, a koje zapravo sve vrijeme pogrešno upotrebljavamo.  

1. Ispiranje kose u vrućoj vodi

Iako za mnoge nema boljeg od vrućeg tuša nakon napornog dana, trebali bi malo pripaziti na temperaturu, a posebnu na štetu koju će vruća voda napraviti masnoj kosi. Kreativni direktor poznatog britanskog lanca salona "Headmasters Salons" Andrew Barton kaže:

- Kosu i tjeme treba uvijek prati u mlakoj vodi, jer topla i vruća voda dodatno stimuliraju žlijezde koje luče mast.

2. Četkica maskare

Osuši li vam se maskara prebrzo? Tajna kako ćete maskari produžiti život možda leži u tome kako je nanosite. Mnoge žene "pumpaju" četkicu maskare, izvlače je vani i naglim potezom vraćaju unutra pokušavajući tako skupiti ostatke iz kutije. Ali taj potez ničemu ne služi i nećete izvući ništa proizvoda, samo ćete isušiti ostatak. Svaki put kad izvučete četkicu i vratite je unutra s njom utiskujete i zrak zbog kojeg postaje grudvasta.

3. Ulja za kosu

Pomoć suhim uvojcima za mnoge dolazi u obliku ulja, ali ako ste već posegnuli za fenom ili peglom, pričekajte. Ne samo da zadržava visoke temperature i šteti pegli, već nas ulje "uljuljka" u misao da je kosa zdravija i otpornija nego što stvarno je, pa se ulja nanose nakon stiliziranja.

- Kosa apsorbira ulja i tamo gdje je najslabija, pa izgleda puno bolje nego što jeste. Prije sušenja koristite zaštitu od vrućine - kaže Barton.

4. Bronzer i konturiranje

Ni bronzer ni hajlajter se zapravo ne bi trebali koristiti za konture lica, a nisu ni učinkoviti kao puder za konturiranje. Riječ je o tehnici kojom se definiraju i osjenčavanju udubine na licu, a da bi to izveli tako da izgleda dobro, trebate neki jako matirani puder ili kremu. Bronzere, pogotovo one s česticama koje reflektiraju svjetlost, koristite samo na najvišim tačkama lica, kao što su jagodice i nos. Time ćete stvoriti iluziju sjaja.

5. Krema za ispod očiju

Ako kremu za oči nanosite tako da ju utrljavate preko cijelog područja oko očiju, vjerojatno ćete od toga imati više štete nego koristi. Prvo, krema za oči se uvijek mora "utapkati", a ne utrljati. A drugo, nanosite je samo ispod očiju. Naime, mnoge kreme sadrže sredstva za dubinsku hidratizaciju, a kad njih nanesete na kapke izgledat ćete podbuhlo.

Komentari

NA VRH