NJEGA LICA

Kako pravilno ukloniti šminku?

Onečišćuje kožu i izaziva iritacije

Onečišćuje kožu i izaziva iritacije. ARHIV

A. F.

30.12.2020

Zabave, svečane večere i druženje s prijateljima samo su neke od prilika u kojima želimo izgledati što bolje, pa na svoje lice nanosimo šminku kako bi sakrili nedostatke i dobili zdraviji izgled kože.

Ipak, kako bi vaša koža zaista izgledala čisto, zaglađeno i sjajno, važno je na kraju dana ispravno ukloniti šminku s lica.  

Zašto je ostavljanje šminke na licu tokom noći loše?

Ostavljanje šminke na licu, na duži vremenski period , sprječava prirodne obrambene funkcije kože. Područje oko očiju izuzetno je osjetljivo i važno ga je temeljno očistiti da bismo mu obezbijedili prijeko potreban noćni odmor. Čišćenje kože služi da izbjegnemo preuranjeno starenje ili nepotrebno isušivanje kože. To takođe vrijedi i za trepavice koje tokom noći moraju disati kako bi nastavile rasti.

Koji je pravilan način skidanja šminke? 


Za početak blazinicom natopljenom uljnim sredstvom uklonite šminku s područja očiju. Zatim uklonite šminku s ostatka lica te se umijte mlakom vodom koristeći specijalni gel ili pjenu kojom ćete temeljito nasapunati lice. Nakon pranja lice nikako nemojte trljati ručnikom, već lagano tapkajte kako ne bi uništili elastičnost svoje kože. Pobrinite se da je ručnik koji koristite mekan i čist kako bi spriječili prenošenje raznih bakterija. Na posljetku nanesite svoju noćnu kremu i serume koje koristite i spremni ste za počinak.

Iako je nakon napornog radnog dana, skidanje šminke često je zadnja stvar koja nam se radi, izuzetno je važno svaku veče prije spavanja dobro ukloniti svu šminku jer se ona tokom dana nataloži na koži, uvlači se u pore, onečišćuje kožu i izaziva iritacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.