SAVJETI

Kokosovo ulje spas je za kovrdžavu kosu

Kokosovo ulje i bademovo ulje odlično djeluju za vlaženje grube i suhe kose

Kokosovo ulje spas je za kovrdžavu kosu. ILUSTRACIJA

A. Fazlić

22.1.2021

Oni koji imaju kovrdžavu kosu odlično znaju kako izgleda konstantna “borba” da ona ostane lijepa i zdrava. Kovrdžava kosa zadržava više prljavštine, zagađenja, masnoće i znoja zbog čega joj se treba posvetiti posebna pažnja, a velika olakšica u tome je kokosovo ulje!

Od jačanja kose do vlaženja i dodavanja definicije, kokosovo ulje može sve. Kokosovo ulje, kao što i samo ime govori, dobija se od kokosa. Bijelo meso kokosovih oraha suši se na suncu kako bi se izdvojilo kokosovo ulje bogato zasićenim i nezasićenim mastima. Ulje polako oksidira i može se čuvati oko 6 mjeseci na 24°C, a da ne užegne. Ali šta čini kokosovo ulje tako dobrim za kovrdžavu kosu?

Kokosovo ulje doprinjet će ljepšem izgledu lokni. ILUSTRACIJA

Maska od kokosovog ulja

Masiranje toplog kokosovog ulja preko uvojaka jednom ili dva puta nedjeljno može vam pomoći.

Priprema: Uzmite kašiku kokosovog ulja. Zagrijte ga 2 do 3 sekunde u mikrovalnoj pećnici. Pustite da se malo ohladi. Nježno ga umasirajte preko kose i vlasišta. Ostavite da djeluje 30 do 45 minuta. Operite kosu blagim šamponom i nanesite balzam za kovrdžavu kosu.

Savjet: Kokosovo ulje se takođe može lagano nanijeti i na mokru kosu kako biste poboljšali svoje uvojke.

Kovrdžava kosa zahtijeva posebnu njegu. ILUSTRACIJA

Maska od kokosovog i bademovog ulja

Kokosovo ulje i bademovo ulje odlično djeluju za vlaženje grube i suhe kose.

Priprema: Miješajte 1 kašiku kokosovog ulja sa 1 kašikom bademovog ulja. Odijelite kosu i nanesite je od korjena do vrhova. Zavežite kosu u punđu i sačekajte 30 minuta prije pranja.

 Kokosovo ulje i sok od limete

Sok od limete je odličan za liječenje peruti. Međutim, nanošenjem direktno na kožu glave može izazvati iritaciju. Miješanje sa kokosovim uljem može da pomogne.

Priprema: Uzmite 1 kašiku kokosovog ulja i masirajte ga preko vlasišta i pramenova kose. Možete uzeti malo dodatnog kokosovog ulja i umasirati ga samo na kožu glave. Umočite vatu u sok od limete i lagano je natapajte po glavi. Oprati nakon 10 do 15 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.