SVAKODNEVNI RITUAL

Očistite mitesere prirodnim putem

Masna koža, bakterije i hormonalne promjene glavni su uzroci zbog kojih nastaju miteseri

Čišćenje lica je svakodnevni ritual. ILUSTRACIJA

A. F.

20.5.2021

Čišćenje lica je svakodnevni ritual njege kože koje primjenjuje većina žena. Čišćenjem lica uklanjaju se nečistoće, mrtve stanice, masnoća, ali i miteseri.

Miteseri nastaju u otvorenim porama, iako su crni uzrokuju ih masnoće koje izlučuje koža, a ne prljavština. Mitiseri su začepljene pore, a sastoje se od odumrlih stanica kože i viška masnoće.

Masna koža, bakterije i hormonalne promjene glavni su uzroci zbog kojih nastaju miteseri. Mnogo je preparata kojima se možete riješiti mitesera, ali postoje i prirodni načini za čišćenje mitesera.

Oni se najčešće nalaze na području nosa, brade i čela, ali se mogu javiti i na ostalim dijelovima tijela za koja je karakteristično pojačano lučenje sebuma.

Miteseri nastaju u otvorenim porama. ILUSTRACIJA

Riješavanje mitesera uz pomoć pare

Jedan od najefikasnijih, ali i najbržih načina za riješavanje mitesera je parenje lica. Naime, para pomaže miteserima da izađu na površinu kože. Postupak parenja lica je vrlo jednostavan, potrebno je samo zagrijati vodu, u koju možete staviti koru limuna. Potom lice držite iznad posude sa toplom vodom, preko glave stavite peškir kako bi se para zadržala. Ovaj postupak treba trajati tri do pet minuta, potom isperite i posušite lice.


Maska od bjelanaca

Ukoliko se želite riješiti mitesera prirodnim putem, jedan od efikasnih načina je i uz pomoć bjelanaca. Bjelanjci su bogati proteinima te mogu pomoći u obnavljanju vaše kože i liječenju mitesera. Također, oni mogu pomoći pri apsorpciji viška ulja iz vaše kože.

Bjelanci sužavaju pore i tako spriječavaju nakupljanje nečistoća, ali i čisti već začepljene pore. Masku od bjelanaca napravite tako što će te prvo odvojiti bjelance od jajeta, potom dodajte četiri kašike soka od limuna i kašiku meda.

Masku nanesite na čisto lice te je na koži držite 15 minuta, potom lice isperite hladnom vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.