GLOBALNI TREND

Šta je prava prirodna kozmetika?

Dakle, u prirodnoj kozmetici nema hemijskih i sintetičkih konzervansa poput parabena, formaldehida…, emulgatora, mirisa i boja, silikona, parafina…

U prirodnoj kozmetici nema hemijskih i sintetičkih konzervansa. ILUSTRACIJA

A. F.

27.1.2022

Od kada je povratak prirodi postao globalni trend, etiketa prirodnog lijepi se na sve i svašta. Ali, šta je, zaista, pravi prirodni kozmetički proizvod i koje su njegove karakteristike?

Kada na proizvodu primjetite termin „sasvim prirodno“ ili „prirodno“, to nikako nije garancija da je proizvod kvalitetan. 

Biljni ekstrakti na takvim proizvodima mogu biti prisutni u veoma malim procentima, dok same biljke prolaze kroz različite procese obrade, konzerviraju se i miješaju sa ostalim sastojcima pri čemu su potpuno izgubile svoja prirodna svojstva.

Dakle, u prirodnoj kozmetici nema hemijskih i sintetičkih konzervansa poput parabena, formaldehida, emulgatora, mirisa i boja, silikona, parafina...

Najčešće se koriste ručno pripremljeni ekstrakti ljekovitih biljaka,biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda kao i alkohol nastao ekstrakcijom biljaka.

Sam proces proizvodnje je brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala.

 Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama, dok i sama ambalaža mora biti ekološki prihvatljiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.