ADEKVATNA SREDSTVA

Nekoliko prirodnih recepata za skidanje šminke

Francuskinje vrlo često koriste ovo ulje za uklanjanje šminke

Prirodni preparati pogodni su skidanje šminke. ILUSTRACIJA

A. F.

20.4.2022

Ako ne možete da pronađete adekavtno kozmetičko sredstavo za skidanje šminke koje u potpunosti prija vašoj koži lica, možda je vrijeme da isprobate nešto drugačije – prirodnije preparate koji bi s jednakom lakoćom i učinkovitošću odstranili ostatke makeupa.

Bademovo ulje

Francuskinje vrlo često koriste ovo ulje za uklanjanje šminke. Nanesite samo nekoliko kapi ulja na vatu i prvo očistite kapke i trepavice. Nakon toga samo isperite lice u mlakoj vodi i obrišite ga čistim peškirom. Ne zaboravite da se bademovo ulje lako apsorbira u kožu, bogato je esencijalnim kiselinama, te vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Odlično je za suhu kožu, te kožu sklonu perutanju, ekcemima, i psorijazi.


Krastavac i mlijeko

Ogulite veliki krastavac, izmiksajte ga i dodajte pola decilitra mlijeka i sve prokuhajte na laganoj vatri, 10 minuta. Kada se ohladi, možete je koristiti. Ako smjesu držite u zatvorenoj kutijici i frižideru, biće upotrebljiva nekoliko dana.

Za one koji imaju probleme s osjetljivom kožom i mitiserima, pomiješajte krastavac i bademovo ulje. Tačnije, iscijedite sok od krastavca i pomiješajte s nekoliko kapi bademovog ulja. Ova mješavina će biti je veoma blaga i djeluje osvježavajuće za lice sklono upalama.

Banana i sojinoo mlijeko

Dobro izgnječite jednu bananu, te dodajte kašiku sojinog mlijeka. Sve dobro izmiješajte te smjesu nanesite na lice. Ostavite da stoji 10 minuta, a nakon toga isperite toplom vodom. Tako ćete ukloniti svu šminku, a koža će vam biti glatka i njegovana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.