PRIRODAN PROCES

Šta smanjuje pojavu sijedih: Genetika igra veliku ulogu, ali evo kako vi možete utjecati na to

Tijelo mora biti osigurano neophodnim vitaminima i mineralima za zdravlje kose i proizvodnju melanina

Nekoliko faktora može utjecati na brzinu i vrijeme pojavljivanja sijede kose. Facebook

E. Ag.

7.12.2023

Ishrana i sijeda kosa su u bitnoj vezi, pokazala su nedavna istraživanja. Starost i genetika utječu na pojavu sijede kose, ali ishrana također igra važnu ulogu. 

Tijelo mora biti osigurano neophodnim vitaminima i mineralima za zdravlje kose i proizvodnju melanina.

Zašto kosa sijedi i šta na to utječe

Sijeda kosa je rezultat prirodnog procesa starenja kose. Svaka dlaka u folikulu sadrži ćelije zvane melanociti, koji proizvode pigmente boje – melanin. Kako starimo, melanociti mogu postati manje aktivni i proizvoditi manje melanina. Vremenom, ovo može dovesti do postepenog gubitka pigmentacije u kosi, što rezultira pojavom sijede kose.

Nekoliko faktora može utjecati na brzinu i vrijeme pojavljivanja sijede kose. Genetika igra ključnu ulogu u određivanju kada i u kojoj mjeri će osoba posijedjeti. Neki ljudi mogu početi da sijede u 20-im godinama, dok drugi mogu zadržati svoju prirodnu boju do starije dobi, piše „Lepota i Zdravlje“.

Pored starenja i genetike, promjeni boje kose mogu doprinijeti i drugi faktori kao što su stres, nedostatak određenih hranljivih materija u ishrani i neki poremećaji. Međutim, generalno, seijda kosa je prirodni dio procesa starenja i obično ne ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme.

Ishrana i sijeda kosa: U kakvoj su vezi?

Do danas još nije otkriven način da preokrenete starenje vlasi i da joj vratite boju, izuzev farbanjem. Stoga, ako želite da posijedite što kasnije ili biste da smanjite pojavu sijedih, važno je da vodite računa o ishrani i osiguramo tijelu esencijalne vitamine i minerale koji promovišu zdravlje kose i proizvodnju melanina, pokazuju brojna istraživanja.

Jednostavan odgovor je, dakle, da održavate uravnoteženu ishranu. Što je ta ishrana svježija i raznovrsnija, to više osiguravate da dobivate sve što je vašoj kosi potrebno da bi rasla zdrava i jaka.

Koji nutrijenti smanjuju pojavu sijedih

Osnovni vitamini protiv sijede kose su:

- Retinol - derivat vitamina A, doprinosi rastu i obnavljanju kose i reguliše lučenje sebuma. To je mač sa dvije oštrice, jer, ako uzmemo previše, može biti štetno za našu kosu. Dobiva se iz namirnica kao što su mrkva, bundeva ili špinat.

- Vitamin B12 - Ovaj vitamin je neophodan za ćelijski metabolizam i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak može izazvati anemiju i gubitak boje kose. Nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla kao što su meso, riba, jaja ili mliječni proizvodi.

- Biotin - naziv vitamina B8, veoma neophodnog za zdravlje kose, noktiju i kože uopće. Njegov nedostatak uzrokuje opadanje kose ili gubitak boje. Prisutno u žumancetu jajeta. Ali budite oprezni, sirovo bjelance ima suprotan efekt i poništava njegovu apsorpciju.

- Folna kiselina - to je vitamin B9, ovaj nutrijent pomaže u sintetizaciji metionina, druge supstance koja učestvuje u boji kose. Pored toga, jača folikule kose i sprečava gubitak kose. Može se dobiti od zelenog lisnatog povrća (zelena salata, špinat), mahunarki ili orašastih plodova.

- Vitamin C - ima antioksidativni efekt koji štiti kosu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Kao što znate, slobodni radikali se prirodno proizvode tokom ćelijskog metabolizma ili izlaganjem faktorima životne sredine kao što su zagađivači. Vitamin C također stimuliše proizvodnju kolagena. Nalazi se u citrusima, kiviju, jagodama ili paprikama.

- Vitamin D - potiče proizvodnju melanina i jača folikule kose. Osim toga, pomaže da se kalcij bolje apsorbuje u tijelu, što također utječe na boju kose. -Vitamin D -se dobija prvenstveno uz umjereno izlaganje suncu. Dovoljno je desetak minuta dnevno.

- Vitamin E - ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu i hrani kosu od korena. Može se naći u biljnim uljima, sjemenkama ili avokadu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.