ISTRAŽIVANJE

Seks s bivšim? Odgovor naučnika bi vas mogao iznenaditi

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Archives of Sexual Behaviour'' baca sasvim novu sliku na seks s bivšim partneri

Ilustracija

Avaz.ba

4.11.2018

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Archives of Sexual Behaviour'' baca sasvim novu sliku na seks s bivšim partnerima. 

Svi prijatelji će vam dobronamjerno reći da to i nije najpametnija stvar ako nekoga pokušavate preboljeti, no naučnici tvrde suprotno - ne vide ništa loše u seksu s bivšim. Naprotiv, to vam može i pomoći.

Parovi prekidaju iz određenih razloga, no seksualna potreba i potreba za bliskošću i dalje ostaje. Ako su se obje osobe pomirile s tim da taj odnos ne treba trajati, seks je dozvoljen u smislu nekog prijelaznog rješenja. No, izuzetno je okrutno od osobe koja ostavlja prakticirati seks sa svojim bivšim ili bivšom, dok je ta druga strana i dalje puna emocija. Psiholozi upozoravaju da je takvo ponašanje sebično i opasno za drugu stranu.

No, da se vratimo situaciji u kojoj su stvari čiste, odnosno u kojoj su obje osobe htjele prekid. Naučnici su proveli dva istraživanja te dokazali da u ovom slučaju seks s bivšim partnerom neće usporiti proces zarastanja slomljenog srca, pa čak i ako je prekid bio bolan.

U prvoj studiji učestvovalo je 113 parova koji su netom prekinuli. Odgovarali su na pitanja jesu li imali tjelesni kontakt s bivšim/bivšom, koliko su toj osobi bili privrženi i kako su se osjećali na kraju dana. 

U drugom istraživanju učestvovale su 372 osobe. Odgovarale su na pitanja kako su se osjećali nakon seksa s bivšim partnerom i jesu li i dalje emocionalno vezani za njega. Oba istraživanja pokazala su da ova vrsta seksa ne izaziva dodatne emocionalne patnje i ne odgađa oporavak, čak ako ga i ponavljate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.