NAUKA DALA ODGOVOR

Zašto je vaš partner ponekad iritantan?

Istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu je pokazalo da se to vjerovatno dešava jer su žene osjetljivije na iritantna ponašanja, u poređenju sa muškarcima kojima treba malo više vremena da to uvide

Žene su osjetljivije na iritantna ponašanja. pinterest

A. F.

3.8.2021

Ako vam se nekada desilo da vas vaš partner, kolega ili prijatelj mnogo nervira iz nekog vama nepoznatog razloga, možda nije njihova krivica.

Ovo se vjerovali ili ne, dešava najčešće ženama. Istraživanje sa Univerziteta u Mičigenu je pokazalo da se to vjerovatno dešava jer su žene osjetljivije na iritantna ponašanja, u poređenju sa muškarcima kojima treba malo više vremena da to uvide.

U istraživanju je učestvovalo 235 studenata, kako bi se saznalo koja je razlika između muškaraca i žena kada su u pitanju njihove reakcije prema ponašanju u profesionalnoj i ličnoj vezi. 

Tačnije, praćeno je kako muškarci, a kako žene reaguju na iritantno ponašanje u nekoj društvenoj situaciji uključujući antagonizam, dominaciju i neprikladnu privrženost. Dat im je zadatak da ocjene njihovu osjetljivost na svako ponašanje prijatelja, kolege ili partnera. 

U sve tri veze, žene su bile najosjetljivije na nepristojno i iritantno ponašanje.

- Žene su izgleda društveno svjesnije, pa im je lakše da uvide iritantne stvari, za razliku od muškaraca - rekao je istraživač Kristofer Hopvud (Christopher Hopewood).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.