ISTRAŽIVANJE

I boja glasa odaje preljubnika

Pri odabiru partnera, žene su sklone vjerovanju da će ih muškarac sa dubokim glasom lakše prevariti, dok muškarci vjeruju da žene sa visokim glasom češće varaju svoje partnere

A. F.

Povećan nivo navedenih hormona je povezan s problemom prevare

Foto: ILUSREACIJA


Prema najnovijim istraživanjima i boja glasa određuje da li ste skloni prevari.

Kanadski istraživači su došli do zaključka da su žene koje imaju visok, a muškarci dubok glas skloni prevari.

Pri odabiru partnera, žene su sklone vjerovanju da će ih muškarac sa dubokim glasom lakše prevariti, dok muškarci vjeruju da žene sa visokim glasom češće varaju svoje partnere.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Evolutionary Psychology” zaključuje da smo vremenom naučili kako da se zaštitimo i izbjegnemo odabir partnera koji bi nas potencijalno mogao prevariti.

- Ono što smo saznali jeste da muškarci i žene koriste visinu glasa kao upozorenje na buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati -  objašnjava Žilijan O’Konor vođa studije.

- Razlog zbog kojeg visina glasa utiče na percepciju prevare je najvjerovatnije povezanost između visine glasa, hormona i nevjere - objašnjava David Feinberg, asistent istraživanja koji dodajte da muškarci sa više testosterona imaju dublji glas, a žene sa više estrogena imaju visok.

Povećan nivo navedenih hormona je povezan s problemom prevare, a istraživanja pokazuju da su neke osobe svjesne te činjenice i moguće je da koriste ovu tehniku u traženju idealnog partnera.

Više o temi Prevara

RECITE SVE
Da li brak opstaje poslije prevare?

Više o:

Prevara Glas
NA VRH

Podijeli članak na