DOKAZALE STUDIJE

Najveći neprijatelj veza i brakova s kojim se mnogi susreću

U top 5 razloga za pucanje veze psiholozi su svrstali i nedostatak vremena za uživanje u zabavnim aktivnostima, generalnu preopterećenost poslom i brzom svakodnevnicom, nedovoljnu želju za ugađanjem te preveliku ovisnost o partneru

Studije su pokazale da su novac i seks najčešći uzroci za razvod braka. ILUSTRACIJA

A. F.

14.8.2022

Studije su pokazale da su novac i seks najčešći uzroci za razvod braka, ali terapeuti i drugi psihološki stručnjaci vjeruju da takva statistika ne daje stvarnu i komplentnu sliku.

Oni smatraju da do prekida u vezama dolazi zbog jednog drugog problema, s kojim smo svi susreli, prije ili kasnije

Svaka je ljubavna veza kompleksna priča koja ima svoja specifična pravila i zakone. Ali psiholozi se slažu da će na njeno pucanje najviše uticati nedovoljno i neodgovarajuća komunikacija između partnera.

"Stručnjaci savjetuju da naučite reći šta vas muči svojem partneru, čak i kada to znači da biste se mogli posvađati. "

Učinkovita komunikacija između partnera ne podrazumijeva samo mirnu razmjenu informacija i osjećaja, već i 'slobodu' da se kvalitetno posvađate s drugom stranom bez bojazni da će netko zbog toga ozbiljno naljutiti ili vas napustiti.

U svijetu jača i trend predbračnog savjetovanja, jer terapeuti vjeruju u raspravljanje o razlikama na otvoren način. Ovaj podatak ne čudi kad je poznato da su partneri na početku ljubavne priče mnogo fleksibilniji i spremniji prilagoditi se potrebama drugih nego nakon dugogodišnje veze.

U top 5 razloga za pucanje veze psiholozi su svrstali i nedostatak vremena za uživanje u zabavnim aktivnostima, generalnu preopterećenost poslom i brzom svakodnevnicom, nedovoljnu želju za ugađanjem te preveliku ovisnost o partneru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.