IRSKA TRADICIJA

Znate li da je danas "Bachelor's Day", a evo šta to znači

U Finskoj se vjeruje da kad žena zaprosi muškarca na 29. februar to donosi sreću

Prema tradiciji ženama je dozvoljeno zaprositi muškarce u prijestupnoj godini. Instagram

D. R.

29.2.2024

Jeste li li kad čuli za tradiciju "Bachelor's Day", poznatu i kao "Ladies' Privilege"?

To je irska tradicija po kojoj je ženama "dopušteno" zaprositi muškarce u prijestupnoj godini, tačnije na 29. februara. Temelji se na legendi o svetoj Brigiti i svetom Patriku.

Što kaže legenda?

Tradicija potječe iz dogovora koji je Sveta Brigita sklopila sa Svetim Patrikom. U 5. stoljeću Brigita se navodno otišla Patriku požaliti da žene moraju predugo čekati da se udaju jer su muškarci spori u prosidbi, tražeći da žene dobiju priliku.

Priča se da je Patrik ponudio da žene smiju zaprositi jedan dan svakih sedam godina, ali Brigita ga je uvjerila da to bude jedan dan svake četiri godine. 

Tradicija se proširila po svijetu

U Škotskoj je 1288. godine čak donesen zakon koji je ženama dozvolio prošnju muškaraca te propisao kazne za one koji bi dali odbijenicu, no vrlo blage - to su poljubac, svilena haljina ili par rukavica. 

Osim u Irskoj i Škotskoj, običaj se kasnije proširio i u druge zemlje, uključujući Finsku. U Finskoj se vjeruje da kad žena zaprosi muškarca na 29. februar to donosi sreću. 

Amerikanci su čak snimili film o ovoj tradiciji. Cure biraju (Leap Year) iz 2010. godine govori o ženi koja putuje Irskom kako bi pronašla svog dečka kojeg bi zaprosila na taj dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.