SAVJET STRUČNJAKA

Bolje vam je da ih izbjegavate: Ovih sedam svađa može uništiti ljubavnu vezu

Ponekad svađe mogu imati pozitivan ishod, pogotovo ako se vi i vaš partner sporazumijete

Nijedna veza nije perfektna. Platforma X

E. Ć.

4.4.2024

Nijedna veza nije savršena. Koliko god se trudili, svađe se ipak događaju. Ponekad svađe mogu imati pozitivan ishod, pogotovo ako se vi i vaš partner sporazumijete. 

Ali, ostale svađe jednostavno su nepotrebne, kvare vaš dan, a potencijalno čak i vašu ljubavnu priču. Ejpril Dejvis (April Davis), stručnjakinja za veze, govori o sedam svađa koje se mogu izbjeći, a koje stvarno uništavaju vašu vezu, piše Best Life.

Svađa oko poruka

U toliko mnogo veza slanje poruka je primarni oblik komunikacije. No, dok neki tvrde da je ovo ponovno oživljavanje pisane riječi, postoje nedostaci, uključujući gubitak tona i mogućnost da poruke ostanu bez odgovora. 

- Jeste li ikada poslali poruku s dobrim namjerama, samo da bi je pogrešno protumačili? Emoji mogu biti pogrešno shvaćeni, a kašnjenja u odgovorima mogu dovesti do nepotrebne brige i pretjeranog razmišljanja. Uvijek je bolje razgovarati s partnerom nego slati poruke - kaže Dejvis.

Svađe zbog društvenih mreža

Na njenom  spisku svađa koje je moguće izbjeći su i one zbog društvenih mreža. 

- Ko je lajkao čiju objavu? Zašto ste komentirali fotografiju tog prijatelja? Društvene mreže mogu potaknuti nesigurnost i rasplamsati ljubomoru - kaže ona. 

Prioriteti planiranja

Svima nam je potrebno vrijeme koje provodimo sami i mogućnost da uživamo u svojim hobijima, ali realnost veze je da puno vremena provodite zajedno - što može dovesti do rasprava oko toga kako to vrijeme provodite. 

- Odlučivanje o vikend planovima ili odmoru može se činiti nemogućim. Jedna osoba želi avanturu, a druga želi opuštanje. To je kao da pokušavate riješiti slagalicu bez svih dijelova - navela je Dejvis.

Bitke prije i zbog spavanja

Svi općenito spadamo u jednu od dvije kategorije: noćna ptica ili ranoranilac. No, iako oboje imaju svoje prednosti, drugačije navike spavanja kod partnera mogu potaknuti nepotrebne svađe. 

- Ah, beskrajna bitka oko vremena spavanja. Jedan partner preferira rani odlazak u krevet, dok je drugi noćna ptica. ‘To je kao da pokušavate uskladiti satove u različitim vremenskim zonama, što dovodi do neprospavanih noći i umornih jutara - kazala je Dejvis.

Modne borbe

Još jedna "svađa zbog ničega" mogla bi nastati iz vaših i partnerovih ormara. 

- Od posuđivanja odjeće bez pitanja do kritiziranja modnih izbora, međusobno pregledavanje ormara može dovesti nepotrebnih svađa - istakla je Dejvis.

Svađe zbog novca

Ovo vjerojatno nije iznenađenje - novac je jedan od najčešćih uzroka svađa. Zapravo, istraživanje iz 2014. koje je provelo Američko psihološko društvo (APA) pokazalo je da je gotovo jedna trećina odraslih osoba u vezi navela novac kao "glavni izvor sukoba". 

- Kažu da novac ne može kupiti sreću, ali sigurno može izazvati mnogo svađa. Od proračuna do navika potrošnje, različiti pogledi na financije mogu dovesti do žestokih rasprava - ocijenila je ona.

Svađe oko hrane

Ovaj spisak uobičajenih svađa zaokružuju rasprave oko hrane. Možda se čini trivijalnim, ali razmislite koliko često vi i vaš partner raspravljate o kuhanju ili naručivanju, ili kamo biste voljeli ići kada ste u noćnom izlasku. Prema Dejvis, svađa oko ovoga također se ne isplati. 

- Odabir što jesti može postati sukob kada jedan partner želi italijansku, a drugi žudi za meksičkom hranom - ispričala je ona, prenosi Bestlife.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.