ZDRAVI ODNOSI

Pohvalite voljene: Kako da date i primite kompliment

Istraživanje je pokazalo da pojedinci s niskim samopoštovanjem imaju problema s prihvaćanjem komplimenata

Učinite partnera sretnim. Pixabay

Dž. R.

5.4.2024

Nije potrebno puno da se vaš partner osjeća kao "milion dolara". Naravno, komplimenti se ne odnose samo na fizički izgled. Jednostavno primjetite šta partner radi dobro. Svima treba malo ohrabrenja.

Pohvalite svoje voljene

Zašto je mnogima tako teško prihvatiti komplimente? Pa, sigurno samopoštovanje i socijalna anksioznost igraju ulogu.

Istraživanje je pokazalo da pojedinci s niskim samopoštovanjem imaju problema s prihvaćanjem komplimenata od svojih partnera jer su pozitivni komentari u sukobu s njihovim vlastitim teorijama o vlastitoj vrijednosti.

Druga je studija otkrila da se neki zgražaju nad komplimentima, kao odbrambeni mehanizam i ne žele razočarati druge u budućnosti pa zanemaruju vlastita postignuća. Ali ne zavaravajte se, svima su potrebni komplimenti, posebno od voljenih.

Mnogi od nas misle da ćemo, ako jako naporno radimo na sebi, doći do tačke blaženog prosvjetljenja gdje nam ne treba ništa od bilo koga drugoga, a taj način razmišljanja ne može biti lažniji.

U jednoj od studija istraživači su promatrali parove i brojali broj pozitivnih interakcija koje su se dogodile među njima u toku večeri. Rezultati su pokazali da parovi u nesretnim brakovima podcjenjuju broj pozitivnih interakcija u svom braku za 50%.

Kako dati iskren kompliment?

Kada partneru date kompliment, gradite kulturu uvažavanja u vezi koja je mehanizam za suočavanje sa svakodnevnim svjetskim stresovima. Ne čini vas nezrelim ili površnim potreba za pozitivnim potkrepljenjem, što je jedna od uobičajenih kritika prema onima koji žude za komplimentima, ali i još jedan razlog zašto ih podsvjesno izbjegavaju.

Komplimenti se ne odnose samo na fizički izgled. Jednostavno primijetite što partner radi dobro umjesto da obraćate pozornost na ono što partner radi pogrešno i dajte to do znanja.

Svima su potrebni komplimenti, a vi niste potrebiti niti nezreli što žudite za uvjeravanjem od svog partnera. Sljedeći put kada netko prizna vaša postignuća, zahvalite se i prihvatite te tople riječi najbolje što možete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.