LJUBAVNI ŽIVOT

Odvojeno spavanje parova: Šta to znači za vezu?

Sve je popularniji neobičan novi trend kada parovi koji su intimni i imaju aktivan seksualni život namjerno odlučuju spavati odvojeno

Ne znači nužno da par ima problema. Pixabay

Dž. R.

8.4.2024

Kada čujemo da parovi spavaju u odvojenim sobama automatski pomislimo kako je njihova veza u problemima. Ako parovi spavaju zajedno, mislimo da samim tim ima i vođenja ljubavi, stoga spavanje u odvojenim prostorijama mora značiti da je seksualni život ispario, a razvod je najvjerojatnije na pomolu.

Međutim, iako činjenica da jedan od partnera spava na kauču ili u sobi za goste može značiti da se par ne slaže najbolje, to ne mora uvijek biti slučaj.

Sve je popularniji neobičan novi trend kada parovi koji su intimni i imaju aktivan seksualni život namjerno odlučuju spavati odvojeno i to zbog potpuno drugačijeg razloga, naime oni se žele naspavati. Prema jednom istraživanju čak je 26 posto Amerikanaca izjavilo kako se najbolje naspavaju kada spavaju sami.

Zašto parovi najčešće spavaju odvojeno?

Ovo je šest najčešćih razloga zbog kojih parovi zapravo spavaju odvojeno:

1. Jedan od partnera voli zaspati uz TV, dok drugi partner ne može spavati s upaljenim ekranom u sobi.

2. Jedan od partnera teško diše ili hrče za vrijeme spavanja, zbog čega druga osoba često ostaje budna do sitnih noćnih sati.

3. Par ima potpuno različit raspored i/ili preferiraju odlaziti na spavanje u različito doba, npr. neki muzičari možda vole vježbati sviranje kasno navečer dok njihovi partneri ustaju za posao u 6:00 ujutro i vole ranije odlaziti na spavanje.

4. Jedan od partnera voli spavati u hladnoj prostoriji s otvorenim prozorima, dok druga osoba bolje spava u toploj prostoriji.

5. Izbor madraca može predstavljati veliki problem, jedan od partnera može preferirati mekani madrac dok drugi mora spavati na tvrdom madracu zbog problema s leđima, a problem može nastati i oko same veličine madraca.

6. Jedan od partnera može imati problema s nesanicom zbog čega će poželjeti malo čitati prije spavanja, a to će smetati drugom partneru u pokušaju spavanja, a ovo se posebno odnosi na starije parove.

Potencijalni nedostaci i izazovi

Fizička blizina je važna za mnoge parove, a odvojeno spavanje potencijalno može dovesti do smanjenja fizičke intimnosti.

Ako se ne komunicira ispravno, odvojeni raspored spavanja potencijalno može dovesti do nedostatka komunikacije ili emocionalne udaljenosti.

Neke kulture ili društva mogu pripisati stigmu parovima koji odluče spavati odvojeno, što može uzrokovati vanjski pritisak ili osudu.

Za neke se zajedničko spavanje smatra simbolom zajedništva i predanosti, odvojeno spavanje može simbolizirati promjenu u vezi.

Ako se parovi ne pozabave ovim (potencijalnim) problemima sa spavanjem, može doći do ljutnje i u konačnici prepirke. Ako, s druge strane, pronađu zajedničko rješenje, parovi zapravo mogu poboljšati seksualni život. 

Uvijek se možemo malo ušuljati u tuđi krevet prije spavanja (ili nakon buđenja), ali treba imati na umu i da je naspavanost prije stresnog radnog dana jednako važna kako na fizičkoj, tako i na psihičkoj razini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.