PAŽLJIVO BIRAJTE

Problematično prijateljstvo: Koji su znakovi za uzbunu

Osjećaj iscrpljenosti nakon druženja s prijateljem loš je znak

Obratite pažnju na crvene zastavice. Pixabay

Dž. R.

11.4.2024

Slično usponima i padovima romantičnih veza, prijateljstva često prolaze kroz početnu fazu medenog mjeseca prije nego što se otkriju potencijalni problemi. Unatoč ranim znakovima upozorenja, uzbuđenje zbog stvaranja nove veze s osobom s kojom smo “kliknuli” nadvlada sve ostalo.

Prijatelje možemo birati

Studije pokazuju da njegovanje prijateljstava može značajno utjecati na naše zdravlje, raspoloženje i opću dobrobit. Suprotno tome, toksična prijateljstva mogu imati negativan efekt.

Za razliku od članova porodice koje ne možemo birati, imamo autonomiju odabira prijateljstava koja njegujemo, zbog čega je ključno pomno proučiti te odnose.

Iako se često raspravlja o crvenim zastavicama kod potencijalnih partnera, jednako je važno prepoznati znakove upozorenja u prijateljstvima, s obzirom na njihov dubok utjecaj na naše živote.

Znakovi za uzbunu

Evo crvenih zastavica prijateljstva na koje treba obratiti pažnju.

1. Ogovaranje i osuda

Ako prijatelj obično loše govori o drugima, mogao bi na kraju učiniti isto vama.

2. Neautentičnost

Podržavajuće i zdravo prijateljstvo je ono u kojem se osjećate slobodnima biti ono što jeste, tako se razvijaju autentične veze. Osjećaj da ne možete biti svoji u društvu prijatelja može signalizirati nezdravu dinamiku.

3. Strah od izražavanja

Hodanje kao po ljusci jaja ukazuje na nedostatak emocionalne sigurnosti u prijateljstvu. Ako se često bojite da će nešto dovesti do negativne reakcije ili da ne možete podijeliti kako se osjećate ili što mislite, to je znak da se ne osjećate emocionalno sigurno s prijateljem.

4. Emocionalna iscrpljenost

Osjećaj iscrpljenosti nakon druženja s prijateljem loš je znak. Ponekad vaše tijelo prije vas zna kada prijateljstvo nije zdravo za vas.

5. Izdaja povjerenja

U početku ćete možda biti počašćeni što je prijatelj odlučio s vama podijeliti tajne. Međutim, s vremenom to može stvoriti nepovjerenje među vama jer se možete naći u situaciji da pazite šta dijelite s prijateljima zbog sve veće neizvjesnosti s kim će oni dijeliti vaše privatne informacije.

6. Jednostranost

Ako se razgovori stalno vrte oko prijatelja, a ne oko vas, možda bi bilo vrijedno raspraviti o tome kako biste ponovno uravnotežili dinamiku prijateljstva.

7. Suptilno omalovažavanje

Među prijateljima dolazi do nesporazuma, ali ako se često pitate je li vaš prijatelj namjerno rekao nešto kako bi vas povrijedio ili se često osjećate zbunjeno namjerom koja stoji iza njegovih izjava, to je obično znak nedostatka povjerenja.

8. Prelaženje granica

Obratite pažnju na to kako vaš prijatelj reagira kada postavite granice ili izrazite svoje želje u prijateljstvu. Poštuju li vaše granice ili ih pokušavaju prekoračiti?

Primjeri prelaženja granica u prijateljstvu uključuju osjećaj pritiska da sudjelujete u aktivnostima koje ste odbili, uporno raspravljanje o temama koje vam nisu ugodne ili očekivanje poziva na sva vaša društvena okupljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.