PUTOVANJA

Grad koji nema bolnicu ni groblje

Beverli Hils, od pepela do zvijezda u stotinu godina

(L. KARAHMET-PUJAGIĆ)

24.8.2014

Najglamurozniji grad Kalifornije Beverli Hils slavi ove godine sto godina postojanja. Tokom ovih sto godina od pustinje na rubu Los Anđelesa čiji su jedini stanovnici bili poljoprivrednici, risovi i kojoti, postao je svjetsko središte bogatstva i luksuza i dom najvećih i najbogatijih svjetskih zvijezda.

Taj dio grada, u kojem niko ne hoda pločnicima, u kojem privatne zaštitarske firme patroliraju u svojim oklopnjacima i gdje je zabranjeno zaustaviti se uz rub ulice i fotografirati vile, izgleda poput ostvarenja američkog sna.

Tadašnji španski ranč i uzgajalište graha, Beverli Hils je 1900. godine kupila grupa investitora u potrazi za naftom, na čelu s naftašem Bartonom Grinom (Burton Green). Našavši samo vodu, odlučili su sagraditi elitnu losanđelesku rezidencijalnu enklavu, koja je 1914. imala dovoljno stanovnika da dobije status grada.

Široki bulevari

Krivudave ulice i drvoredima omeđeni široki bulevari, koje je osmislio britanski arhitekt Džon L. Rives (John L. Reeves), pokazali su se odličnim magnetom za bogataše. Ubrzo je stvoreno naselje danas poznato kao jedno od najelitnijih u Sjedinjenim Američkim Državama, čije stanovništvo čine najpoznatiji holivudski glumci, filmaši, pjevači, diplomati, direktori vodećih firmi i druge slavne ličnosti.

Kada su prije stotinu godina postavljeni temelji danas jednog od najluksuznijih gradova svijeta, on je bio zamišljen kao raj za bijele bogataše. Crncima je pristup bio dozvoljen samo u svojstvu sluga, Jevrejima je bilo zabranjeno tamo kupovati ili unajmljivati kuće, a u početku ni poznati nisu bili baš dobrodošli.

Prva filmska zvijezda Beverli Hilsa bio je glumac Daglas Ferbenks (Douglas Fairbanks), a njegov dolazak u ulicu Samit drajv prilično je iznervirao komšije. Kako je sam Ferbenks otkrio u jednom tadašnjem intervjuu, jasno su mu dali do znanja kako ne žele nikakve glumce u blizini, jer "to snižava rejting i ruši cijene nekretnina". No, umjesto da se odseli, on je u komšiluk doveo i ostale slavne prijatelje.

Među prvima su stigli Harold Loid (Lloyd), Glorija Svenson (Gloria Swanson) i Rudolf Valentino (Rudolph), a uskoro ih je bilo toliko da je upravo jedan iz njihovih redova, glumac i performer Vil Rodžers (Will Rogers), nakratko postao i gradonačelnik Beverli Hilsa.

Rakuni i kojoti

Nakon što se Ferbenks oženio kolegicom, glumicom Meri Pikford (Mary Pickford), njih su dvoje sagradili tada najslavniju palaču Beverli Hilsa, kuću "Pickfair", u čijih su 25 spavaćih soba primali ugledne osobe, kao što su Lord i Lejdi Mountbaten (Mountbatten), Albert Ajnštajn (Einstein), Frensis Skot Ficdžerald (Francis Scott Fitzgerald), Bejb Rut (Babe Ruth).

Doselio se i njihov blizak prijatelj Čarli Čaplin (Charlie Chaplin), koji je tamo ostao čitavih 37 godina, iako se paranoično bojao rakuna i kojota, koji i dan-danas borave u tom području.

Grad se razvio oko svog glamuroznog društvenog središta hotela “Beverli Hills”, otvorenog u maju 1912. godine, prije nego što je Beverli Hils uopće dobio status grada. Prvi vlasnici hotela bili su bogata udovica Margaret Anderson i njen sin Stenli (Stanley).

Nakon što su se u okolicu počeli doseljavati bogati i slavni, sa svoja 23 bungalova postao je omiljeno odredište i popularno okupljalište holivudskih zvijezda. Među redovnim gostima bili su Merilin Monro (Marilyn Monroe), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) i Džon Vejn (John Wayne), a milioner Hauard Hjuz (Howard Hughes) tamo je živio trideset godina. Zbog svoje boje poznat i kao "Ružičasta palača", hotel je i danas ultimativno A-turističko odredište, u kojem odsjedaju velike zvijezde, kao što su Madona (Madonna), Viktorija Bekam (Victoria Beckham) i Keti Peri (Katy Perry). Danas je u vlasništvu sultana od Bruneja.

Beverli Hils je i dom znamenite ulice Rodeo drajv, poznate po trgovinama najluksuznijih odjevnih predmeta. Šire područje oko Rodeo drajva, poznato kao Zlatni trokut, koji se proteže od Vilšir do Bulevara Santa Monika, popularno je odredište za šoping i velika turistička atrakcija. Ulica butika i draguljarnica, možda najskuplja na svijetu, ulica je u kojoj svoje trgovine imaju svi dizajneri koji nešto znače. Teško bi bilo nabrojati sve, neki od njih su: "Michael Kors", "Prada", "Harry Winston", "Chanel", pa draguljari "Bvlgari", "De Beers" i "Martin Katz".

Beverli Hils je po mnogo čemu jedinstveno mjesto. To je jedini grad u svijetu gdje i u zatvoru možete dobiti manikuru i pedikuru. Gradski zatvorski sistem uveo je uslugu "pay to stay" (plaćeni boravak), koja nudi "nadogradnju" zatvorskih ćelija policijske stanice Beverli Hils po uzoru na hotel. Bogatim "klijentima" na raspolaganju su usluge od televizora velikih ekrana do isporuke hrane iz najboljih restorana.

Filmovi i serije

Kako je, vjerovatno, najteži zločin u svijesti stanovnika Beverli Hilsa biti bolestan i umrijeti, to možda objašnjava zašto grad nema nijednu bolnicu ili groblje, a njegove ekscentričnosti i pretjerivanja već decenijama su tema brojnih filmova i televizijskih serija.

Najpoznatiji serijali su sitkom iz šezdesetih godina prošlog stoljeća "The Beverly Hillbillies", komedija "Policajac s Beverli Hilsa" s Edijem Marfijem (Eddie Murphy), snimljena u nekoliko nastavaka, serijal za mlade "Beverly Hills 90210", koja je ime dobila po poštanskom broju grada, popularni šou realnosti "The Real Housewives of Beverly Hills", tinejdžerska komedija "Djevojke s Beverly Hillsa" ili igrani film "Zgodna žena" s Ričardom Girom (Richard Gere) i Džulijom Roberts (Julia Roberts), kojoj je upravo ta uloga donijela slavu.

Grad Beverli Hils kao datum svog utemeljenja obilježava 28. januar, ali sa pripremama i slavljem u povodu njegovog stotog rođendana započelo još krajem 2013., a nastavilo u ovoj godini koncertima i paradama, umjetničkim instalacijama i panel-diskusijama o idućih stotinu godina grada. Početkom januara ispred hotela “Beverli Hills” održana je velika zabava s ogromnom rođendanskom tortom, izrezanom na 15.000 kriški.

Obilježavanja se nastavljaju festivalima, izložbama i raznim zabavnim događanjima, u oktobru će se održati umjetnička manifestacija "Beverly HillsartSHOW", koja će okupiti 250 umjetnika iz čitavih SAD, a godinu će zaokružiti zakopavanje stogodišnje vremenske kapsule u decembru, koja će sadržavati ključne predmete i memorabilije koje se povezuju s Beverli Hilsom.

Info

  • Grad u američkoj saveznoj državi Kalifornija, smješten u zapadnom dijelu Okruga Los Anđeles
  • Prema popisu stanovništva iz 2010., u njemu je živjelo 34.109 stanovnika
  • Gustoća 2.455 stanovnika na km2
  • Površina oko 14,7 km2

Najluksuzniji hoteli

U povodu obilježavanja stote godišnjice utemeljenja grada, pet njegovih najluksuznijih hotela "The Beverly Hills Hotel", "The Beverly Hilton", "L'Ermitage", "Montage Beverly Hills" i "The Peninsula" renoviralo je svoje luksuzne apartmane u stilu četrdesetih godina prošlog stoljeća kako bi svojim bogatim gostima do kraja 2014. pružili užitak posebnog doživljaja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.