PUTOVANJA

Stvarna utopija: Finansijska i moralna idila

Gradić na jugu Španije bez nezaposlenih stanovnika

(H. L.)

7.9.2014


Stanovnici Marinalede, gradića na jugu Španije, kao da žive u paralelnom svijetu. U ovom gradu vlada potpuna finansijska, ali i moralna idila. Naime, dok se Španija suočava sa stalnom zebnjom od ekonomskog kolapsa, građani andaluzijskog mjesta zarađuju prosječno 1.500 eura mjesečno, a od toga za kiriju daju samo 15 eura mjesečno. Grad registriranim stanovnicima besplatno osigurava materijal za gradnju kuće, a internet je na cijeloj površini besplatan.

Ulična umjetnost

Arhitektura ovog grada je idilična, svi stambeni objekti su jedanako građeni. Umjesto blještavih reklama i brendova, gradić je pun ulične umjetnosti. Stanovnici grafitima i muralima sa porukama podrške i solidarnosti iskazuju svoje stavove. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava, kao što su Federiko Garsija Lorka (Federico Garcia Lorca) i Pablo Neruda.

Odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedjeljnim sastancima, kada Marinaledi iznose svoje ideje o najrazličitijim gradskim pitanjima. Nezaposlenost u Španiji iznosi 27 posto, u Marinaledi je ostvarena puna zaposlenost.

Jednom mjesečno u gradu se obilježava "crvena nedjelja", kada se na plenumu iznose ideje o tome kako bi grad mogao postati još bolji ili ljepši. Ukoliko ideja bude prihvaćena, volonteri obave taj posao. Nekad se radi o čišćenju ulica ili popravkama na kućama. Grad ima i svoju televiziju i radiokanale.

gordilo

Gordilo: Na poziciji gradonačelnika od 1979. godine

Slika Če Gevare

Za ovu stvarnu utopiju na jugu Španije zasluženi su stanovnici, ali i onaj ko ih predvodi - Huan Manuel Sančez Gordilo (Juan Sánchez Gordillo) gradonačelnik je Marinalede od 1979. godine.

Odrastao je gledajući siromašne radnike iz svog kraja kako odlaze trbuhom za kruhom u Njemačku ili Francusku. To ga je nagnulo na velike korake u budućnost. S lokalnim stanovništvem borio se protiv vlasti. Sam Gordilo završio je u zatvoru sedam puta, a dva puta je preživio pokušaj atentata desničarskih ekstremista. Učestvovao je u velikim akcijama krađe hrane iz supermarketa, koju su potom dijelili siromašnima. Ovim postupcima dobio je nadimak Robin Hud (Hood).

U njegovom uredu ne nalazi se slika španskog kralja nego Če Gevare (Che Guevare). Često se u javnim obraćanjima pojavljuje sa palestinskim šalom oko vrata. Gradonačelnik Gordilo smatra kako mlade treba preusmjeriti od konzumerističkog društva prema drugim vrijednostima - solidarnosti i drugarstvu.

Policija ne postoji

Prema španskom zakonu, Marinaleda bi, prema broju stanovnika, trebala imati između četiri i sedam policajaca. No, stanovnici ih ne žele. Sve se zasniva na dobrovoljnoj bazi, jer se zajedno bore i zajedno kroje živote.

marinaleda-4

Volonteri uljepšavaju grad

Liste čekanja za useljenje

Udobni uvjeti za život u Marinaledi mame stanovnike okolnih mjesta, ali i drugih država, da i sami osjete sve materijalne prednosti koje ovaj andaluzijski gradić nudi. Vlasti su bile primorane da naprave listu čekanja za useljenje, a čeka se i po dvije godine.

Fascinantan sadržaj

Do sada je izgrađeno skoro 350 kuća, a u narednom periodu gradnja bi se trebala nastaviti. Fascinantan je i sportski sadržaj u ovom gradu od jedva 2.000 stanovnika. Postoje dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš i odbojku, bazen. Svi su oni besplatno na raspolaganju stanovnicima, osim bazena, za koji se plaća godišnja ulaznica.

BROJKE

1.500 eura prosječna mjesečna plaća

15 eura mjesečna kirija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.