Ovih 10 stvari vjerovatno niste znali o Irskoj

ZANIMLJIVOSTI Evropska država koju nazivaju i smaragdnim otokom

Ovih 10 stvari vjerovatno niste znali o Irskoj

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim otokom. Donosimo vam 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pub "Sean's Bar" nalazi se u gradu Atloun, a vjeruje se da datira iz 900. godine.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, te se tako nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u prosjeku, najsuši mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je izvrstan podatak ako joj planirate posjetu.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarske otoke.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentificiranih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekt Džejms Houban (James Hoban), koji je iz mjesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične vrećice koje se mogu nabaviti u trgovinama i supermarketima.

8. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Gelvej, koji nosi titulu mjesta s najdužim imenom u Irskoj.

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Riječ je svojevrsnom tipu krvavice koji se radi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčje krvi, hljeba, zobenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota (James Boycott). Prvi put je službeno iskorištena u članku magazina "Inter-Ocean" 12. oktobra 1880. godine.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH