ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Bajkovito područje impresivne prošlosti

Na sjeveroistočnom dijelu Španije smjestio se Aragon, današnja autonomna regija, a u prošlosti srednjovjekovno kraljevstvo

Aragon: Španska regija

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

14.10.2018

Na sjeveroistočnom dijelu Španije smjestio se Aragon, današnja autonomna regija, a u prošlosti srednjovjekovno kraljevstvo.

Predstavlja pravo bajkovito područje, gdje se, zaista, ima šta vidjeti, jer svoje početke bilježi još iz vremena keltske, a potom rimske i osmanske vladavine, koje su svojom umjetnošću i kulturom ostavile neizbrisiv trag na cijelo ovo područje. 

Historijski spomenici

Najljepši period godine kad Aragon, ali i cijelo ovo područje, treba posjetiti upravo je oktobar. Tokom ovog mjeseca ovdje se održava Festival “Fiestas del Pilar” u čast Bogorodice, koja se, prema vjerovanju kršćana, ovdje ukazala još u prvom stoljeću. Ova manifestacija jedna je od najposjećenijih u ovom dijelu Španije, a svečanost traje devet dana s karnevalima, plesom, vatrometom...

U ovoj regiji posebno je atraktivan planinski gradić Teruel, koji je posebno poznat po dojmljivoj gastronomiji, lončarstvu i arheološkim pronalazištima i maurskoj arhitekturi. Ovaj prekrasani gradić s dvorcem i strmim uličicama lijep je u bilo koje godišnje doba, a posebno tokom jeseni. Osim po bogatoj gastronomiji, prepoznatljiv je i po takozvanim mudejar građevinama – objektima koje su gradili muslimani i Mauri, koji su dugo bili na ovom području.

Glavni grad Aragona je Saragosa, smještena u plodnoj ravnici uz obale rijeke Ebro, s brojnim muzejima, koji svjedoče o bogatoj aregonskoj prošlosti. Saragosu nazivaju i besmrtnim gradom zahvaljujući upravo njenoj prošlosti. Ona je, ipak, raskrsnica civilizacija i svakog posjetioca čeka sa zapanjujućim nizom spomenika, poput gradskih zidina, crkava, bazilika, palača, veličanstvenih kuća...

Njegove ulice i mali trgovi prikrivaju prekrasnu paletu monumentalne arhitekture.

Rimljani, muslimani, Jevreji i kršćani, svi su ostavili trag na Aragon i njegov glavni grad. Ova bogata kultura vidljiva je i na brojnim spomenicima, kao što je “La Aliaferia”, jedna od najvažnijih mavarskih palača u cijeloj Španiji.

Arhitektonsko čudo 

Njegove uske, kamene ulice čine naizgled neredovan raspored, jer se nalaze između obrambenih zidina i rimskih kupki, palača, uglavnom izgrađenih između 16. i 17. stoljeća, kao što je La Lonja. Najstariji dio grada je prava riznica arhitektonskih čuda.

Tokom razgledanja ove metropole posjetioci ne smiju propustiti brojne slike koje je veliki Frančesko de Goja (Francisco de Goya) ostavio na različitim mjestima oko grada kao trajnu ostavštinu iz početnih stadija njegove umjetničke karijere.

U modernim dijelovima grada mogu se vidjeti impresivne avenije, vrtne površine i široke ulice obrubljene velikim građevinama i spomenicima, od kojih su mnoge izgrađene krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Osim Saragose, valja spomenuti i druge gradiće. U Huesci posjetioci ostaju zadivljeni impresivnim krajolikom. Smješten na samom kraju Pirineja, obiluje i reprezentativnim građevinama, poput Gradske vijećnice, Katedrale i manastira San Pedro el Vijejo.

Barbastro je ušuškan gradić, toliko malen da se svima vrlo brzo uvuče pod kožu. Ovdje je vino vrlo ukusno, energija je mirna i relaksirajuća, a posebno je zanimljivo što na vrlo malom prostoru možete vidjeti toliko starina, znatno više nego u mnogim velikim gradovima.

Rijeke i planine

Aragon nema izlaz na more, ali je dom brojnih rijeka, od kojih je najveća Ebro. U Aragonu se, ujedno,  nalazi i Aneto, najviša planina Pirineja.

Klima je u Aragonu tipična kontinentalna te u njemu nećete osjetiti morski dašak.

Najduži evropski kanjoni

Ljubiteljima ekstremnih sportova Aragon ne treba posebno predstavljati. Oni znaju da ovo područje obiluje kanjonima, koji su najduži u Evropi. Ima ih čak 150. Od proljeća do jeseni skoro svakodnevno se u kanjonima mogu vidjeti turisti željni zabave, adrenalina i uzbuđenja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.