ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Luksemburg - Dvorci, muzeji, krajolici i visok životni standard

Vrijedi posjetiti Gospinu katedralu, gradske kazamate, koji su pod zaštitom UNESCO-a, ali i Zlatnu damu

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

21.10.2018

Omeđen Njemačkom, Belgijom i Francuskom, Luksemburg je jedna od najmanjih država u Evropi i svijetu. Nadaleko je poznat po svojim srednjovjekovnim dvorcima, predivnom krajoliku i dolinama vinove loze, ali i ugodnom životu te multietničkoj zajednici.

Vino i šljivovica

Glavni grad, također Luksemburg, koji mnogi nazivaju gradom na dva sprata, sa Starim gradom iz 10. stoljeća, ponosno stoji na visokoj stijeni iznad zelenila, gdje je smješten moderni dio grada. Najbolji način da ga razgledate je da se upustite u popularnu dvosatnu šetnju, koja vodi turiste uz historijske bedeme i znamenitosti, kroz kamene ulice s crkvama i tornjevima.

Tu treba vidjeti maleni trg sa pješačkom zonom (Place d’Armes) te itekako ne treba propustiti maleni trg s pješačkom zonom (Chemin de la Corniche), najljepši evropski balkon. Radi se o šetnici koja gleda na dolinu i Bok kazamate, tunele prokopane kroz klisuru. Najveći vrhunac je, ipak, spektakularni Luksemuburški dvorac, koji datira još iz ranog srednjeg vijeka.

U zemlji živi skoro 450.000 stanovnika, od kojih je najviše Luksemburžana i Portugalaca, a ukupno 170 različitih naroda. Životni standard je izuzetno visok, a prihodi su stabilni. U Luksemburgu se nalazi i nekoliko institucija Evropske unije, kao što su Evropski sud pravde, Revizorski sud te Evropska investiciona banka.

Luksemburška kuhinja podsjeća na njemačku gastronomiju, kao i na jela zemalja Srednje Evrope. Popularna je i francuska i italijanska kuhinja pa se u mnogim restoranima služe upravo nacionalna jela tih država. Luksemburg se ponosi s nekoliko vinorodnih područja pa se ovdje često pije vino, ali i poznata luksemburška šljivovica.

Luksemburg je poznat i po zapanjujućim renesansnim zgradama. Vrijedi posjetiti Gospinu katedralu, gradske kazamate, koji su pod zaštitom UNESCO-a, ali i Zlatnu damu – spomenik u znak sjećanja na vojnike iz Prvog svjetskog rata. Ipak, najpoznatiji simbol grada je Adolfov most, dug 153 metra.

Sjeverni dio Luksemburga odiše prirodnim ljepotama. Tu se nalazi nacionalni park gornjeg toka rijeke Sure, a cijeli prostor je poznat i po zapanjujućim ptičijim vrstama i leptirima, ali i neodoljivim krajolicima koji oduzimaju dah.

Istočna regija

Luksemburška “Mala Švicarska”, odnosno istočna regija Mulertal, duguje za svoj naziv brdovitom krajoliku koji neodoljivo podsjeća na Švicarsku. Glavni grad je Ehternah, koji je, ujedno, i najstariji grad u cijeloj državi. Godine 2010. stekao je međunarodnu slavu i reputaciju budući da se uvrstio na listu UNESCO-ve nematerijalne baštine.

Nacionalni muzej vojne historije omiljena je turistička atrakcija luksemburškog grada Dikirha.

Turisti rado posjećuju i gradić Klervo na sjeveru. Prekrasan istoimeni dvorac te samostan u sklopu crkve svetih Kuzme i Damjana, koji datira iz srednjeg vijeka, nezaobilazna je stanica svih turista.

Biciklističke ture

Luksemburžani su poprilično strastveni kad se radi o biciklizmu. Imaju 600 kilometara gradskih i 700 kilometara planinskih biciklističkih staza, koje prolaze kroz prekrasne krajolike i predivnu netaknutu prirodu. Organizirane biciklističke ture s vodičima ovdje su svakodnevica.

Dva eura - dva sata

Za samo dva eura, koliko košta dnevna karta za apsolutno svaki voz, autobus ili tramvaj u državi, možete se voziti puna dva sata. To je zbog toga što u Luksemburgu svuda možete doći za dva sata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.