ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Zemlja jedinstvenih Viktorijinih vodopada

Posjeduje više nacionalnih parkova od bilo koje sestrinske zemlje

Predivni prizori. Agencije

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

8.6.2019

Agencije

Smještena u srcu Afrike, okružena Kongom, Angolom, Tanzanijom, Mozambikom i Zimbabveom, Zambija je najbolje mjesto da se doživi afrički kontinent. S desetinama nacionalnih parkova i Viktorijinim vodopadima, jednim od sedam prirodnih svjetskih čuda, ova zemlja nudi pogled na neke od najljepših pejzaža na planeti.

Ljetne kiše

Iako nema dovoljno izgrađenu turističku infrastrukturu, Zambija ipak nudi brojne mogućnosti svim svojim posjetiocima. Po mnogo čemu je jedinstvena država, koju mnogi nazivaju upravo pravom Afrikom.

Posjeduje više nacionalnih parkova od bilo koje sestrinske zemlje. Prirodne ljepote Zambije skoro su bez konkurencije - od Viktorijinih vodopada do jezera Kariba ili od klisure Batoka do rijeke Zambezi. Zajedno s ljepotom zemlje, festivali Zambije su svjetski poznati kao neki od najnevjerovatnijih i najspektakularnijih događaja u kojima možete učestvovati. Festivali se održavaju tokom cijele godine i ima ih na desetine, a sve organiziraju razna plemena. Engleski jezik jedan je od mnogih zvaničnih.

Glavni grad je Lusaka, a zvanična valuta je kvača.

Kao i ostatak Afrike, i ovdje je tokom cijele godine vrelo, mada, zbog specifične klime, noći mogu biti izuzetno hladne. Zambija je poznata i po pticama, koje uglavnom žive u brojnim prirodnim rezervatima. Jug zemlje zna biti zatvoren za posjetioce zbog ljetnih kiša, zbog kojih vrlo brzo poplavi cijelo područje. No, pravi avanturisti uvijek nađu način da upravo u to vrijeme posmatraju ptice, kojih bude najviše.

Ipak, ono po čemu je ova zemlja nadaleko poznata su Viktorijini vodopadi. Oni su, ujedno, i najveća atrakcija Zimbije. Iako nisu najviši, mnogima su najljepši na svijetu. Smješteni u južnoj Africi, Viktorijini vodopadi predstavljaju granicu između Zambije i Zimbabvea. Nalaze se na krivudavoj rijeci Zambezi, koja je ovdje izvor života, kako za ljude tako i za životinje. Viktorijini vodopadi čine raj na zemlji za većinu afričkih divljih životinja.

Osim Viktorijin vodopada, valja spomenuti i jezero Kariba. Ovo jezero predstavlja još neotkrivenu rivijeru Zambije. Nudi spektakularan pejzaž, zapanjujuće zalaske sunca, ribolov, plovidbu jezerom i sportove na vodi. Vrijeme je ovdje uglavnom uvijek sunčano i, naravno, toplo.

Zanimljivo je da se na jezeru nalazi i najveća brana Afrike. Zahvaljujući ovoj brani, većina zemlje i susjednog Zimbabvea dobiva električnu energiju. Posjeta ovoj brani u ponudi je u turističkim katalozima.


quote
<p>Virusom HIV-a zaraženo je skoro 16 posto stanovnika zemlje, što je skoro milion ljudi.</p>

Noćni safari

Historijski grad Livingston je kolonijalni grad i turistički centar za Viktorijine vodopade. On je ujedno i početna stanica za posjetu najpoznatijoj atrakciji u Zambiji Viktorijinim vodopadima, od kojih je udaljen samo 10 kilometara. Livingston je poznat kao mjesto za avanturističke aktivnosti, uključujući legendarni rafting i bandži skokove. Kako je ime dobio po misionaru i istraživaču Dejvidu Livingstonu, gradić odražava svoje kolonijalno naslijeđe zgradama iz viktorijanskog perioda i verandama. U gradu se nalaze i dva muzeja.

Nacionalni parkovi u Zambiji privuku brojne posjetioce, uglavnom iz ostatka Afrike, ali i iz Evrope. Jedan od najpoznatijih je Nacionalni park Kafue, koji je, ujedno, i najstariji. Pruža velike mogućnosti za širok spektar turističkih avantura, kao što su dnevni i noćni safari, posmatranje ptica, krstarenje brodom duž jezera, vožnja kanuom, ribolov, kampovanje i piknik na otocima i stjenovitim liticama sa pogledom koji oduzima dah. Ovdje se mogu organizirati i ture za obilazak okolnih sela, koja su, također, živopisna i jedinstvena.

Sirotište za divlje životinje

Na obali rijeke Kafue nalazi se Čimfunši, sirotište za divlje životinje. U ovom sirotištu uglavnom su smještene čimpanze, a postalo je međunarodno priznato utočište i rehabilitacioni centar za ove životinje. Radi se o jedinom takvom centru u svijetu. Čimfunši je danas dom za više od pedeset čimpanzi.

Kako su slapovi dobili ime

Osim malobrojnih portugalskih istraživača, Evropljani nisu došli u dodir s teritorijom Zambije sve do sredine 19. stoljeća, kad su na ovo područje prodrli zapadni istraživači, misionari i trgovci. Tako je 1855. godine engleski istraživač Dejvid Livingston za Evropu otkrio slapove na rijeci Zambezi i nazvao ih po kraljici Viktoriji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.