ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Prag: Zlatni grad u novogodišnjoj noći

Astronomski sat najstarija naprava ovog tipa na svijetu

Piše: M. Smajlović-Selimović / Avaz.ba

30.12.2019

Prag je jedna od omiljenih destinacija - Avaz
Grad sa hiljadu tornjeva - Avaz
Prag prekriven snijegom donosi bajkovite scenarije - Avaz
Zimi grad poprima posebnu romantičnu atmosferu - Avaz
Zlatni grad u novogodišnjoj noći - Avaz

Otići u Prag je uvijek dobra ideja, al češka prijestonica jedna je od omiljenih destinacija za novogodišnje praznike. Stara arhitektura kojom se ovaj grad ponosi prekrivena snijegom, donosi bajkovite scenarije. Tada Prag poprima posebnu romantičnu atmosferu, a atrakcije dobiju novi izgled.

Kruna svijeta

„Grad sa hiljadu tornjeva”, „Zlatni grad”, „Kruna svijeta”, “Grad zlatnih krovova” - samo su neki od naziva kojima se opisuje Prag, često smatran srcem Evrope.

Osnovan je u devetom stoljeću na sedam brežuljaka s obje strane rijeke Vltave, a s neba ga pazi svetac zaštitnik Sveti Vid.

Prva stvar koja se primijeti na glavnom trgu je Crkva presvete Bogorodice ili Tinški hram. Ovaj trg ispunjen je šarenim štandovima za vrijeme adventa ili Uskrsa, a od 10. stoljeća bio je glavni javni trg u Pragu.

Za sve koji vole da za doček Nove godine budu na otvorenom Prag nudi brojne mogućnosti. Neke od najpopularnijih opcija su glavni gradski trg i Karlov most. On povezuje čuveni Praški zamak i Stari grad. Most je na oba kraja zaštićen gotskim tornjevima, a sastoji se od 16 lukova na kojima se nalazi čak 30 statua koji predstavljaju svece i služe kao čuvari mosta i prijestonice. Ulično osvjetljenje sa ukrasima najrazličitijih boja i oblika Prag svrstava u jedan od najomiljenijih gradova za doček Nove godine.

Vatromet na vodi

Na gradskim ulicama se mogu vidjeti kočije i konji koji ukrašeni novogodišnjim ukrasima voze turiste kroz sam centar grada.

Stari Astronomski sat je najstarija naprava ovog tipa na svijetu koja još uvek radi. S obzirom da je smješten u samom srcu Praga nezaobilazan je i u novogodišnjoj noći. Sa glavnog trga gdje se sat i nalazi, u ponoć se ispaljuje veliki vatromet. To nije jedini vatromet u gradu, sa svakog kraja grada može se vidjeti ova nezaobilazna novogodišnja atrakcija, koja je još posebnija kada se posmatra sa vode. Vrlo popularan način da se proslavi Nova godina u Pragu je doček na nekom od riječnih brodova koji plove Vltavom.

Za praznike u Pragu se organiziraju vašari na glavnim ulicama. Pored slatkiša nude se kuhano vino i pivo. Tradicionalna večera u novogodišnjoj noći je riblja čorba i specijaliteti od ribe, šaran ili neka druga riba. Uz ovo obavezna je i krompir salata, a obrok se završava desertom.

Legenda grada

Prema legendi grad je osnovao Premisl, osnivač prve češke dinastije Premislovića, zajedno sa svojom ženom Libušom. Kako se zemlja širila ukazala se potreba za novim gradom.

Kada je Libuša upitana gdje da se sagradi novi grad, popela se na najvišu tačku zamka Višegrada, pružila ruku prema istoku, i rekla: „Vidim dvorac čija slava doseže do zvijezda. Ukoliko pođete tamo, u šumi ćete sresti čovjeka koji pravi prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.