ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Dubai: Metropola na zlatnom pijesku

Izaziva divljenje svakoga ko u njega kroči

Dubai. Agencije

Piše: M. Smajlović - Selimović / Avaz.ba

2.3.2020

Dubai se prvi put spominje 1095. godine, a najstarije naselje potječe iz 1799.godine. Grad leži na sjeveru Emirata Dubai uzduž istoimenog kanala Perzijskog zaljeva, širokog od 100 do 1.300 metara i dugog 14 kilometara. U početku razvoja građevine su bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli graditi objekti koji bi se mogli nazvati svjetskim čudima.

Dubai: Grad leži na sjeveru Emirata. Agencije

Moderni neboderi

Dubai je jedinstveno mjesto na svijetu gde je petak neradni dan i mjesto gdje se alkohol služi samo u boljim hotelima i restoranima. Jedna od najtraženijih turističkih destinacija koju presjeca prirodni vodeni kanal Krik i dijeli na dvije cjeline – Deiru i Bur Dubai. Ali, tu su i desetine vještačkih kanala zbog čega su neki Dubai prozvali i “Venecijom istoka”.

Po mnogo čemu poseban, Dubai izaziva divljenje svakoga ko u njega kroči. Krase ga široke avenije, ogromni futuristički neboderi, metro sa klimatizovanim stajalištima, najveća marina na svijetu Dubai marina, najveći šoping centar na svijetu Dubai Mall.

Hotel Burdž al Arab je simbol Dubaija, ili makar jedan od njegovih simbola. Iz daleka podsjeća na ogromno jedro ukrašeno heliodromom. Doseže u visinu od 321 metar, ali iako je najprestižnija nije i najviša građevina. Sa 160 spratova i visinom od 828 metara, to je čudesni Burdž Kalifa sa svojih 57 bešumnih liftova koji se kreću brzinom od 18 metara u sekundi. S vidikovca na 126. spratu pruža se čaroban pogled od kojeg zastaje dah.

Područje u Dubaiju „Gold Souk“ je najveći bazar zlata na svijetu sa 275 trgovina u području od pola kvadratnog kilometra. U svakom je trenutku preko 25 tona zlata u izlozima zlatarni. Nakit se naplaćuje prema cijeni zlata plus zarada, što nije slučaj na Zapadu gdje se prodaje po komadu. Zlato se uvozi se iz UAE, Indije, Pakistana, Tajlanda, Italije, Malezije, Singapura i Bahreina.

Predivni neboderi. Agencije

Umjetni otoci

„Palmini otoci“ je naziv za projekt izgradnje umjetnih otoka u obliku stilizirane palmine krošnje na periferiji grada u Perzijskom zaljevu. Po tom ambicioznom projektu, trebale su se izgraditi tri grupe; Palma Džumeira, Palma Džebel Ali i Palma Deira, koje bi trebali postati rezidencija za više od 250.000 ljudi. Dosad je kompletno izgrađen samo prvi najmanji poluotok - Palma Džumeira.

Posjeta Dubaiju nije potpuna ako se ne iskusi pustinjski safari. To je zapravo poludnevni izlet, a može uključivati i noćenje u pustinji. Brojne agencije nude različite vrste safarija no većinom se radi o vožnji po pješčanim dinama, jahanju deva, skijanju i bordanju na pijesku, fotografiranju zalaska sunca u pustinji, posjeti beduinskom selu, noćenju u beduinskom šatoru, trbušnom plesu, oslikavanju ruku kanom, pušenju nargile i roštilju. To je sjajna mogućnost da se u Dubaiju iskusi arapski način života.

Metropola na zlatnom pijesku. Agencije

EXPO i milijarde

Dubai će bito domaćin svjetskog sajma EXPO 2020. Procjenjuje se da će Dubai potrošiti 6,8 milijardi dolara pripremajući ovaj događaj i da će ponovo zapanjiti svijet.

Cijeli prostor sajma će biti prekriven fotonaponskom tkaninom koja će proizvoditi 50 posto energije za manifestaciju, dok će po zalasku sunca tkanina postati prostor za digitalne projekcije i igru svjetla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.