TURIZAM

Ljetovanje u Dubrovniku - nekad i sad

Sindikalna ljetovanja firmi na nekom od odredišta na Jadranu bila su svojevremeno jako popularna

Puste ulice Dubrovnika. Grgo Jelavić/Pixsell

Avaz.ba

5.7.2020

Sindikalna ljetovanja firmi na nekom od odredišta na Jadranu bila su svojevremeno jako popularna. Na slici ispod je prikazana kolona autobusa koja čeka na povratak za Sarajevo iz Dubrovnika, a zabilježena je 1975. godine.


Kolona autobusa 1975. godine. Arhiv

Dubrovnik je inače uvijek bio među najpoželjnijim destinacijama za ljetovanje. Njegova 15 vijekova duga historija ogleda se u svakom dijelu ovog grada i često ga nazivaju i „muzej na otvorenom“. Od samih početaka, pa sve do danas okosnicu njegove ekonomije činile su trgovina, a kasnije i turizam i činilo se da je to i više nego dovoljno da ovaj grad postane destinacija prepoznatljiva širom svijeta.

Ipak, pojavom koronavirusa pokazalo se da su prevelika ovisnost od trgovine i turizma pogubne za budžet, kako grada, tako i svih onih koji su diretno ili indirektno vezani za to.

Puste ulice Dubrovnika. Grgo Jelavić/Pixsell

Ulice Dubrovnika u kojima se nerijetko kretalo u dugim kolonama, zidine koje su bile preplavljene turistima, restorani u kojima ste teško mogli naći mjesta ukoliko niste napravili rezervaciju na vrijeme, ne mogu se vidjeti i osjetiti već neko vrijeme. Čak i sa otvaranjem granica, turizam se još uvijek nije vratio na svoje u ovom gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.