TURIZAM

Ljetovanje u Dubrovniku - nekad i sad

Sindikalna ljetovanja firmi na nekom od odredišta na Jadranu bila su svojevremeno jako popularna

Avaz.ba

Puste ulice Dubrovnika

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell


Sindikalna ljetovanja firmi na nekom od odredišta na Jadranu bila su svojevremeno jako popularna. Na slici ispod je prikazana kolona autobusa koja čeka na povratak za Sarajevo iz Dubrovnika, a zabilježena je 1975. godine.

  • Kolona autobusa 1975. godine

    Kolona autobusa 1975. godine

    Foto: Arhiv


Dubrovnik je inače uvijek bio među najpoželjnijim destinacijama za ljetovanje. Njegova 15 vijekova duga historija ogleda se u svakom dijelu ovog grada i često ga nazivaju i „muzej na otvorenom“. Od samih početaka, pa sve do danas okosnicu njegove ekonomije činile su trgovina, a kasnije i turizam i činilo se da je to i više nego dovoljno da ovaj grad postane destinacija prepoznatljiva širom svijeta.

Ipak, pojavom koronavirusa pokazalo se da su prevelika ovisnost od trgovine i turizma pogubne za budžet, kako grada, tako i svih onih koji su diretno ili indirektno vezani za to.

  • Puste ulice Dubrovnika

    Puste ulice Dubrovnika

    Foto: Grgo Jelavić/Pixsell


Ulice Dubrovnika u kojima se nerijetko kretalo u dugim kolonama, zidine koje su bile preplavljene turistima, restorani u kojima ste teško mogli naći mjesta ukoliko niste napravili rezervaciju na vrijeme, ne mogu se vidjeti i osjetiti već neko vrijeme. Čak i sa otvaranjem granica, turizam se još uvijek nije vratio na svoje u ovom gradu.

Više o temi Dubrovnik

NAJVEĆA ZAPLJENA U DUBROVNIKU
Službeni pas nanjušio kokain vrijedan više od 2 miliona eura
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na