CRNI RAJ

Najlepše plaže sa crnim pijeskom: Kontrast boja izazov za mnoge turiste

Idealna mjesta za odmor

Plaže sa crnim pjeskom. ARHIV

A. F.

28.12.2020

Kada pomislimo na savršen prizor i ljeto, obično imamo sliku tirkiznog mora i rasprostranjenih plaža od bjeličastog pijeska nad kojima se savijaju palme i obilje raznobojne vegetacije. Ipak, neki turisti vole malo drugačiju egzotiku - plaže sa crnim pijeskom koje pružaju poseban ugođaj tokom odmora.

Crni pijesak je uglavnom vulkanskog porijekla, a plaže koje njime obiluju nisu ništa manje "rajska mjesta" za posjetioce. 

Plaža Jardin - Tenerifi

Na sjevernom dijelu Tenerifa nalazi se pravi "crni raj". Nesvakidašnji prizor kontrasta crne i plave boje, ogromna polja živopisnog cvijeća i vegetacije, a pored prostranog azurnog Atlantika, postoje i vodopadi. Iznad ovog neopisivog prizora uzdiže se zadivljujuća snežna planina Teide.

Ova primorska magija je nestvarno lijepa, tako da se zaljubljenici u prirodu iznova vraćaju na ovo mjesto kada ga jednom posjete. Plaža Jardin, dugačka je 1.000 metara, sastoji se od tri čudesne crne vulkanske peskovite plaže - Plaja de Punta Brava, na zapadu, i Plaja San Felipe del Kastilo, a na istoku se nalaze dvije velike uvale. Između njih je Zapadna uvala je zaštićena od jakih talasa lukobranom. Stoga su njegove mirne vode savršene za kupanje. Istočna obala je, međutim, potpuno suprotna i izložena velikim, moćnim talasima.

Nepotrebno je reći da je ovo plaža koju favorizuju surferi. Zaliv u centru karakterističan je po umjerenim strujama. Takođe, park u ovom dijelu je najzeleniji i gotovo nepregledan.manja Plaja del Šarko.


Panaluu - Havaji

Dom kornjača i foka, plaža Panaluu na Havajima jedna je od najjatraktivnih ponuda ovog ostrva. Boju crnog pijeska dobila je tokom godina zbog fragmenata lave.

Smeštene između gradova Pahala i Naalehu u Kauu, morske crne obale plaže Punaluu predstavljaju nezaboravan prizor. Kokosove palme obrubljuju gornju ivicu pijeska, a vrlo je verovatno da ćete naići i na veliku honu (havajske morske kornjače) koja se sunča na plaži. Iako djeluje primamljivo, ne dodirujte ovu zaštićenu vrstu.

Iako kupanje nije idealno, postoji prostor za piknik, tako da možete iskusiti jedinstveni osjećaj hodanja po crnom pijesku dok upoznajete obalu.

Santorini - Grčka

Ovo ostrvo zaljubljenih krase obale crnih piješčanih plaža kao kontrast bijelim fasadama mediteranskih zdanja. Crni vulkanski pijesak najviše je zastupljen na južnom dijelu ostrva.

Perivolos plaža je najpoznatija po crnom pijesku. Ostrvo je mirno i namenjeno svim parovima koji žele da iskuse pravi osećaj romantike.

Plaža Negra - Portoriko

Poznata i kao Negrita, što joj i samo ime govori, plaža Negra se nalazi na južnom dijelu Portorika. Oblasti na ostrvu poput Monte Pirate su dio nevjerovatnog vulkanskog materijala koji se stvarao tokom jakih kiša, završavajući na ovoj prelijepoj plaži.


Kada stignete do plaže Negrita (Negra), vidjećete tragove crne boje koja na pijesku liči na umjetničko dijelo. Intenzivne nijanse zlatnog meda sa tamno crnim pijeskom dodiruje pjena talasa. Što više hodate ka jugu, intenzitet crne boje pijeska je jači, dok se iznad vas uzdižu litice sa grebenima koje je isjklesala majka priroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.