PRIRODA

Nevjerovatna mjesta za koja možda niste čuli, zadivljujuća i netaknuta u svojoj ljepoti

Mnoga od ovih mjesta su toliko udaljena i nepristupačna da bi nam bilo potrebno puno vremena i napora da bismo ih dosegli

Jezero u šumi, Rusija. AGENCIJE

A. F.

23.2.2021

Često nismo svjesni da na Zemlji postoje mjesta na koja ljudska noga još uvijek nije kročila i koja najvjerovatnije, još uvijek u potpunosti pripadaju divljim životinjama.

Mnoga od ovih mjesta su toliko udaljena i nepristupačna da bi nam bilo potrebno puno vremena i napora da bismo ih dosegli. Ipak, ona o kojima smo čuli i koje za sada gledamo samo na slikama, često zapanjuju svojom ljepotom.

Jezero u šumi, Rusija

Niko ne zna gdje se tačno nalazi ovo misteriozno jezero. Prema nekim tvrdnjama moglo bi da bude u ruskoj regiji Tjumen. A kako je došlo do toga da jezero završi ovako toplo ušuškano duboko u šumi? To još uvijek nije otkriveno.

Jezero u šumi, Rusija. AGENCIJE

Honokohau vodopad, Maui

Ovo zabačeno mjesto preplavljeno je zelenilom. Sam pogled na njega daje vam osjećaj izuzetne ljepote, veličanstvenosti i tajnovitosti prirodnog svijeta. Zamislite da se stvarno nalazite tamo.

Honokohau vodopad. AGENCIJE

Stjenovita ostrva, Palau

Za modernu ljudsku civilizaciju, ova stjenovita ostrva su samo jedno zabačeno mjesto, od kojeg zapravo nemamo ništa. Iako je ono danas nenaseljeno i netaknuto, tokom proteklih nekoliko hiljada godina arheolozi su sigurni da su ljudi boravili na njima.

To znamo zbog dokaza koji su pronašli o takozvanim “sitnim ljudima” – ljudskoj vrsti koja je tamo živjela i imala veoma usporen rast.

Stjenovita ostrva. AGENCIJE

Stjenovita šuma, Madagaskar

Ove stjenovite izbočine i kanjoni nastali su tokom dugog perioda od milion godina, i to uglavnom pod zemljom u obliku ogromnih pećina.

Stjenovita šuma. Agencije

Tokom godina, monsunske kiše ispirale su metar po metar krečnjaka i debele slojeve sedimenta, stvarajući ovaj sistem jedinstvenih, tajanstvenih prirodnih mostova, tornjeva i klisura koji mogu doseći i do 120 metara dubine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.