REGION

Idealne destinacije za romantično putovanje

Prije svih na ovoj listi ističe se čarobni Rovinj koji će vas natjerati da se zapitate mogu li bajke stvarno postati stvarnost

A. F.

Balkansko poluostrvo idealno je za romantična putovanja

Foto: ILUSTRACIJA


Kada su u pitanju romantična putovanja, najčešće prvo pomislimo na Pariz ili Veneciju, međutim, i balkansko poluostrvo se može pohvaliti brojnim lokacijama koje su savršene za romantični bijeg sa vašim partnerom.

Rovinj

Prije svih na ovoj listi ističe se čarobni Rovinj koji će vas natjerati da se zapitate mogu li bajke stvarno postati stvarnost. Stara gradska jezgra smještena je na poluotoku i izgrađena na poprilično uskom prostoru, gdje se ističe veliki broj šarenih fasada. Ove neobične kuće u kombinaciji s pogledom na plavo nebo i kamene uličice stapaju se u pravu romantičnu oazu za one koji žele kratki bijeg od stvarnosti.

Zahvaljujući tome Rovinj predstavlja čaroban prizor u svako doba godine, što potvrđuje i činjenica da je jedan od najposjećenijih gradova u Hrvatskoj. Uličice starog grada oslikavaju jednu romantičnu atmosferu, a u njima možete pronaći različite historijske znamenitosti, male slatke trgovine, umjetničke galerije itd.

 • Rovinj

  Rovinj

  Foto: AGENCIJE


Ohrid

Ohrid je grad smješten na istoimenom jezeru koje je nastalo prije ledenog doba i jedno je od najstarijih u Evropi. Zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika, grad Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su Svjetskom baštinom i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

 • Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su Svjetskom baštinom

  Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su Svjetskom baštinom

  Foto: AGENCIJE


Upravo je jezero ono što ovom gradu daje romantičnu notu, što najbolje može dočarati slika zalaska sunca iznad crkve sv. Jovana Kaneo, na kojoj jezero poprimi nježne nijanse roze koja se miješa s plavom.

Ukoliko posjetite Ohrid ne zaboravite ponijeti glavni suvenir ovog grada - bisere. Ono što ih čini unikatnim jeste priča da samo dvije porodice poznaju tajnu izrade pravih ohridskih bisera.

Kotor

Kotor je prekrasan lučki grad s izlazom na Jadransko more, okružen utvrđenim zidinama izgrađenim tokom mletačkog razdoblja te predstavlja biser bokokotorskog zaliva.

 • Kotor

  Kotor

  Foto: AGENCIJE


Romantične uske ulice, muzeji, crkve, trgovi prepuni kafića, stoljetne zgrade i odjeća koja se vijori s balkona od kovanog gvožđa, palače i stupovi u venecijanskom stilu uz stotine mačaka su ono što Kotor čini tajanstvenim i romantičnim kao nijedno drugo mjesto.

Ovaj crnogorski grad je pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine, a Lonely Planet ga je 2016. godine proglasio najboljim mjestom koje možete posjetiti u svijetu.

Više o temi Putovanja

Više o:

Putovanja Lokacije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na