CRNOMORSKA OBALA

Najljepše plaže u Bugarskoj

U zavisnosti od lokacije, pojedina mjesta obiluju historijskim građevinama različitih arhitektonskih stilova

U zavisnosti od lokacije, pojedina mjesta obiluju historijskim građevinama različitih arhitektonskih stilova. AGENCIJE

A. F.

21.7.2021

Iako netipična destinacija za ljetni odmor, istočna strana Balkana i 354 kilometra Bugarske obale obiluju prelijepim pješčanim plažama i gradovima koji ljepotom mogu parirati puno poznatijim destinacijama na Mediteranu.

U zavisnosti od lokacije, pojedina mjesta obiluju historijskim građevinama različitih arhitektonskih stilova, nude hotele i odmarališta, predivne pješčane i šljunkovite plaže, tiha mjesta pogodna za porodice, ali i ona koja njeguju noćni život za mlađu populaciju.


Varna

Varna je lučki grad, a Tripadvisor ga preporučuje kao obaveznu destinaciju prilikom posjete Bugarskoj. Grad je pun širokih avenija, naslijeđa iz bugarskih komunističkih godina i fasada zgrada koje slijede arhitektonske stilove uvezene iz Zapadne Evrope.


Varna. AGENCIJE

Jedno od vodećih bugarskih crnomorskih odmarališta Varna se naziva i "crnomorskom prijestolnicom" kako zbog kulturnog tako i zbog ekonomskog značaja. Danas se njegova moderna luka, željeznička stanica i međunarodni aerodrom povezuju s više od 35 zemalja i 100 gradova širom svijeta.

Turisti u ovaj grad uglavnom dolaze iz susjednih zemalja poput Rumunije, udaljene samo nekoliko kilometara, ali i Ukrajine i Moldavije te Turske, a nešto rijeđe iz ostalih država Balkana.

Sozopol

Sozopol je dobro očuvani stari grad s prekrasnom arhitekturom i jedan od najstarijih gradova na obali Crnog mora i istovremeno najstariji bugarski grad. Grci su ga osnovali još u 7. stoljeću prije nove ere.


Sozopol. AGENCIJE

Današnji Sozopol je središte bugarskog morskog turizma. Zahvaljujući impresivnoj arhitekturi i arheologiji, raznovrsnom kulturnom programu, izvrsnim hotelskim sadržajima i modernoj turističkoj infrastrukturi, grad svake godine primi stotine hiljada turista.

Plaža Harmanite u Sozopolu je jedna od najljepših i najposjećenijih, ima obilježje Plave zastave, a preferiraju je porodice s djecom, jer je voda mirna i ne toliko duboka.

Uz mnoštvo hotela i restorana koji je okružuju, plaža često postaje pretrpana u sezoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.