EGEJSKO MORE

Otkrijte tajnovita grčka ostrva

Na Limnosu živi samo 17.000 stanovnika, ali su svi nasmijani kada se pojavi turista

A. F.

Egejsko more

Foto: AGENCIJE


Autentična sela, tradicionalna grčka kuhinja i odmor bez buke je moguć na Egejskom moru, ali samo ako se otkriju mjesta koja Grci ljubomorno čuvaju.

Limnos

Na Limnosu živi samo 17.000 stanovnika, ali su svi nasmijani kada se pojavi turista. Nalazi se nedaleko od Halkidikija, kao i Tasosa, a stiže se trajektom iz Kavale. Ostrvo se spominje u mitologiji, na Limnosu je Hefest imao kovačnicu, a po legendi, žene su ovdie otrovale sve muškarce i pokušale da privuku antičke heroje Argonaute... Hrana je domaća i izuzetno ukusna, a vino "muskat sa Limnosa" je nadaleko čuveno. Najveći grad je Mirina u kojem su kuće kamene, ulice popločane, a grad "čuva" vizantijski dvorac.

  • Limnos

    Limnos

    Foto: AGENCIJE


Kea

Ostrvo se nalazi blizu Atine, ali trajekti ne voze iz Pireja nego Lavriona. Ovde ljetuju Atinjani koji imaju vikendice, pa su i restorani odlični sa svježom ribom i ukusnim vinom. Iz Kee se ide na izlet do Kitnosa i Sirosa. Plaže su prelijepe, ali udaljene od grada.

  • Kea

    Kea

    Foto: AGENCIJE


Skiros

Do Skirosa se stiže trajektom sa Evije iz mjesta Linarija. Može se stići i avionom iz Soluna za oko 50 eura! Mesta Magazija i Molos su praktično spojena sve do glavnog grada Hora koji se nalazi na vrhu strme litice. Plaže su prelijepe sa prekrasnim pogledom na Horu. Skiros je mješavina Sporada i Kiklada, a lokalni specijalitet je kozje meso u sosu od limuna.

Više o:

Grčka Odmor
NA VRH

Podijeli članak na