ETERNAL FLAME FALLS

Znate li da postoji mjesto gdje je vatra jača od vode

Vodopad u okolini Njujorka spada u čuda prirode

Beskrajni vatreni vodopadi. Printscreen/Instagram

E. Ag.

10.2.2023

Priroda nekad zaista zna da iznenadi i “obori” sve ono u šta smo vjerovali.

Voda gasi vatru, zar ne?

Tako bi barem trebalo biti, odnosno tako su nas učili, osim kada su u pitanju Eternal Flame Falls (Beskrajni vatreni vodopadi) u Nacionalnom parku Česnut Ridž u Bufalo, zapadni dio Njujorka.

Jako zapaljiv prirodni plin

U tom slučaju, vatra će gorjeti i pored vode koja pada svuda okolo.

Naime, mala pećina unutar slapova emitira jako zapaljiv prirodni plin, koji se može upaliti i gorjeti tokom čitave godine. Čak i kada se ugasi, nakon nekog vremena ponovo dolazi do reakcije te se plamen ponovo stvara.

Istraživači s Univerziteta Indijana u Blumingtonu i italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju otkrili su da u ovom procijepu u stijenama dolazi do povećane koncentracije etana i propana, što objašnjava pojavu plamena.

Beskrajne vatrene vodopade je najbolje posjetiti između aprila i oktobra, kada je staza prohodnija, a sam pristup sigurniji nego tokom zime.

Magična lokacija 

Nažalost, kako to obično biva, ova neobična atrakcija dovela je do povećanog broja posjetilaca, što znači – više smeća, vandalizma i narušavanja prirode u okolini, a čak je postojao i plan da se na ovoj lokaciji postavi teren za golf, navodi se na Wikipediji. Ipak, teren za golf se od 2013. godine nalazi samo na području šume, dok su vodopadi ostali netaknuti.

Bilo kako bilo, ova magična lokacija, iz godine u godinu privlači sve više znatiželjnika te s pravom možemo reći da su ovi vodeni slapovi idealni za one kojima nije dosta neobičnih čuda prirode.

Svojevrsno čudo priroda. Printscreen/Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.