DUGA 115 METARA

"Tuhura" za dinamičnog vlasnika: Oceancova jahta inspirisana drevnim kanuima

Njeni masivni prozori se neprimjetno stapaju sa trupom

Megajahta "Tuhura" - Avaz
Megajahta "Tuhura" - Avaz
Megajahta "Tuhura" - Avaz
Megajahta "Tuhura" - Avaz
Megajahta "Tuhura" - Avaz
A. K.

25.3.2023

Oceanco je predstavio novi koncept superjahte "Tuhura".

Na prvi pogled, ovo plovilo izgleda kao džinovski kanu, ali je zapravo riječ o luksuznoj megajahti od 115 metara koja je zasnovana na dizajnu kanua. 

Ime "Tuhura" potiče od maorskog glagola koji znači: otkriti, iznijeti na vidjelo, iskopati, otvoriti, istražiti...

Najsavremeniji elementi

Osim vanjske siluete, svaki drugi aspekt "Tuhure" je napredan, sa najsavremenijim elementima. 

- Tuhura je jednostavna ideja - objasnio je Igor Lobanov.

Kako je kazao, zamisao je bila da se uzme prirodan oblik sličan onima koji su viđeni u najranijim plovilima tipa kanua i da se poveća koristeći savremenu tehnologiju. 

- Ime Tuhura odražava ovu inspiraciju, jer je izvedeno od maorske riječi za "otkrij" - rekao je.

Njeni masivni prozori se neprimjetno stapaju sa trupom, a tehnološki napredan sistem prati želje putnika i prilagođava osvjetljenje i muziku. 

Dizajner naziva unutrašnjost "staništem od brušene tikovine pod uticajem istočnoazijskih elemenata", što se najbolje ogleda na podovima, zidovima i plafonima.

Crna nadogradnja

Trup jahte je nesumnjivo njen najzanimljiviji element, inspirisan jednostavnošću i sposobnošću kanua. Prozori na donjoj palubi se sastoje od najsavremenijeg stakla, koje izgleda providno iznutra, neprozirno spolja i neprimjetno se stapa sa trupom. 

Staklene karakteristike u impresivnoj crnoj nadogradnji sačinjenoj od ravnih staklenih panela daju jahti dinamičan izgled.

- Tuhura je megajahta zamišljena za dinamičnog vlasnika. Ipak, bezvremenski osećaj mira i smirenosti su glavne karakteristike - objasnio je Salvanji.

Jahta dužine 115 metara će moći da oduševi svoje goste kino salom, visećom mrežom na prednjoj palubi i spa bazenom na sunčalištu. Futurističku jahtu Oceanco će pokretati hibridni sistem Azipod koji će joj omogućiti maksimalnu brzinu od 18 čvorova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.