ŽELITE PUTOVATI?

Katar - najbogatija država na svijetu

Stanovnici ove male zemlje ogromnog bogatstva, nekada su živjeli od ribarenja i eksploatacije bisera

KATAR - Avaz
Nadalje, katarski dnevnik “Al-Raya“ ističe da Katar poduzima “postojane i samouvjerene“ korake - Avaz
List zaključuje da će “turistički sektor u Kataru doživjeti pravi procvat - Avaz
Očekuje se da će Katar kao domaćin uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva u idućim godinama privući čak oko 40 miliona turista - Avaz
Katarski dnevnik “Al-Watan“ objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto u razdoblju 2022-2023 - Avaz
+3
E. T.

8.4.2023

Mnogi se slažu da je Katar najbogatija država na svijetu. Kakogod, samo u voj zemlji možete vidjeti stadion s klimom, bazen za konje, klizalište i mnoga druga čuda. 

Ovdje možete uživati u predivnoj muzici Bečkog filharmonijskog orkestra, filmskom festivalu Tribeca, a možete sresti Jelenu Janković ili poznatog fudbalera, Lea Mesija, piše Luxlife. 

Ova malena zemlja ne razlikuje se mnogo od okolnih zemalja na Arapskom poluostrvu, samo je toliko bogata da je u njoj apsolutno sve luksuzno i ekstravagantno. Ona svoje posjetioce očarava i ostavlja bez daha, jer ona ne ide prema budućnosti već hrabro hrli u novi i bolji svet. Iako nema neku bogatu i slavnu istoriju i tradiciju, u Dohi, prijestonici ovog emirata, mogu se vidjeti najvrjedniji predmeti islamske umjetnosti.

Stanovnici ove male zemlje ogromnog bogatstva, nekada su živjeli od ribarenja i eksploatacije bisera. Više ljudi živjelo je na sjeveru zemlje, bliže Bahreinu, do onog trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa. Ovi stanovnici sada žive gdje hoće i kako hoće, jer Katar ima dovoljno gasa. 

U šali se obično kaže da je Katranin koji ima "jednu kuću, jedan auto i jednu ženu" - siromašan čovek! 

Kada Kataranin odluči da izgradi kuću, dozvolu dobija za jedan dan, a polovinu novca koje je uložio država mu - vraća. Inače, u Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milion stranaca radi u ovoj zemlji. Katarski pasoš je praktično nemoguće dobiti, vlasnik zemlje ne može nikako biti stranac, ali, ipak postoji jedan način kako možete posedovati nekretninu u najbogatijoj zemlji svijeta. Vlada ove zemlje gradi vještačka ostrva, na kojima stranci kupuju stanove munjevitom brzinom. Jedno od tih naselja je Perla, naselje u obliku školjke sa biserom u sredini, ispunjeno luksuznim tržnim centrima, modernim neboderima i basnoslovnim jahtama.

Najlepši pogled na "Perlu" pruža se iz hotela "Hajat" u kojem Katarani vole da provode vikende. Ovaj legendarni hotel ima najbolji spa centar, branč petkom popodne i plažu na kojoj bogataši "divljaju" skuterima. Branč petkom je glavni događaj nedelje u kojem uživaju porodice zajedno. U ovom hotelu najzanimljivi je ipak luksuzni spa centar sa zlatnim slavinama i odvojenim ulazima i tretmanima za muškarce i žene, u kojem postoje i odvojene prostorije za zaljubljene parove. U Kataru vlada kult ljepote i sportskog načina života, pa čim ulicom prošeta "elegantno popunjen" muškarac, svi znaju da je iz neke od okolnih zemalja.

Pored ovog hotela nalazi se još jedna velika i popularna turistička atrakcija – šoping centar Velađo, koji predstavlja savršenu repliku Venecije. Pored Grand kanala nalaze se radnje najpoznatijih i najluksuznijih svetskih brendova, kao i poslastičarnice koje služe ekskluzivne slatkiše, a na samom kraju šetališta nalazi se klizalište. 

Kada govorimo o gastronomiji, hrana u Kataru je odlična jer samo u Dohi rade najbolji kuhari svijeta. Masline iz Tunisa, feta iz Grčke, losos iz Škotke i urme iz Vavilona samo su neke od preukusnih stvari koje ovde možete kupiti u svakom trenutku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.