ZANIMLJIVOSTI

Gradovi anđela, grijeha i svjetlosti: Kako su metropole dobile čuvene nadimke

Nekim gradovima nadimke da narod u trenutku dok u njemu žive, nekima turisti, a nekima historija

Rim - Vječni grad. Printscreen/Instagram

E. Ag.

8.5.2023

Koliko puta ste čuli ili pričali o Vječnom gradu, Gradu svjetlosti ili Gradu grijeha? A da li znate kako su ti gradovi dobili čuvene nadimke?

Nekim gradovima nadimke da narod u trenutku dok u njemu žive, nekima turisti, a nekima historija.

Ovo su neki od najpoznatijih.

Vječni grad

Stanovnici antičkog Rima vjerovali su kako će drugi gradovi rasti i propadati, ali da će baš njihov trajati zauvijek, a svoje prognoze temeljili su na uspješnim ishodima ratova koje je Rimsko carstvo dobivalo protiv svojih neprijatelja.

Možda više ne vode osvajačke ratove kakve su vodili u antici, ali za sada su im prognoze još tačne jer Rim i dalje ponosno stoji na karti svijeta.

Grad svjetlosti

Sigurno znate o kom gradu je riječ, ali - da li znate odakle Parizu baš taj nadimak? Naime, ovaj grad je bio pionir javne rasvjete, a razlog i nije baš tako svijetao. Tokom šesnaestog, pa sve do pred kraj 17. stoljeća, današnji romantični Pariz bio je kolijevka kriminala - pljački i ubistava. U prvom pokušaju da se noćnim zločinima stane na put parlament je donio odluku koja je obavezivala građane da noću na svojim prozorima drže upaljene svijeće. Ova mjera je funkcionirala, ali ne dovoljno dobro, sve dok francuski kralj Luj XIV nije naredio načelniku policije Pariza Gabrijelu Nikolasu de la Reniju da pojača osvjetljenje samog grada kako bi borba protiv lopova i kriminalaca bila uspješnija.

No postoji i drugi razlog zbog kog Pariz nosi tu titulu. Više je simbolički, a odnosi se na ulogu Pariza kao prijestonice u doba prosvjetiteljstva.

U 17. stoljeću Gabrijel Nikolas de la Reni je uveo mjere osvjetljavanja svih ulica, prolaza i uličica.

Grad stotinu tornjeva

Ovaj nadimak nosi grad u dolini rijeke Vltave - Prag. Dobio ga je u 19. stoljeću kad je jedan naučnik u panorami grada izbrojao čak sto tornjeva. Danas je taj broj premašio 500, ali je nadimak ostao.

Grad koji nikad ne spava

Iako postoji više gradova čiji restorani, klubovi i kafići rade po čitavu noć, ipak svojim bučnim noćnim životom i trubljenjem taksista, nekako se najviše progurao Njujork. Da se ovaj nadimak ustoliči, dosta je pomogla i pjesma Frenka Sinatre u kojoj ga je ovjekovječio kao grad koji ne spava.

Međutim, iako je vjerovatno da i drugi gradovi imaju nekoliko nadimaka, Njujork je i tu vodeći - jer su njegova dva jednako popularna. Naime, Grad koji nikada ne spava poznat je i pod nadimkom Velika jabuka.

Prijestonica mira

Za grad u kom su se „rodili“ Crveni križ i Društvo naroda, nekako je logično da nosi ovaj nadimak. Vjeruje se kako je ovaj grad, naročito tokom moderne historije bio vodeći protagonista kada je riječ akcijama koje su promovisale mir, a danas je dom brojnih UN-ovih agencija i neprofitnih organizacija, zbog čega se upravo u njemu odvijaju brojne konferencije i diplomatski sastanci. Pogađate, riječ je o Ženevi.

Grad anđela

Nadimak bi po nekoj logici upućivao na Rim, Jerusalem ili neki drugi grad koji se u kolektivnoj svijesti više vezuje za religiju. Međutim, titulu nosi Los Anđeles, grad s anđelima u imenu. Do neobičnog imena došlo je skraćivanjem originalnog imena grada (Grad Gospe, kraljice anđela) koje je pak poteklo od istoimene rijeke. Tako su je nazvali španski kolonizatori, a u očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.

U očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.

Grad grijeha

Samo u Americi: Grad anđela i Grad grijeha su međusobno udaljeni nekoliko sati vožnje, piše „Pun kufer“. Iako posljednjih godina Las Vegas pokušava da ponudi više sadržaja za porodice i malo ublaži reputaciju grada kocke, alkohola i prostitucije – stare navike teško umiru, a s njima i nadimci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.