VRIJEME JE ZA ODMOR

Od Sarajeva do Barcelone: Putovanje kroz kulturnu raznolikost Evrope bez prevelikog troška

U nastavku vam donosimo spisak 10 gradova u Evropi koje možete posjetiti dok putujete "na budžetu"

Sarajevo. Printscreen

3.7.2023

Putovanja po Evropi mogu biti nevjerovatno uzbudljiva i obogaćujuća iskustva, čak i ako putujete s ograničenim budžetom. U nastavku vam donosimo spisak deset predivnih mjesta u Evropi koja možete posjetiti, a da pritom ne potrošite previše novca.

Krakov, Poljska

Krakov je historijski grad bogate kulturne baštine. Možete posjetiti prekrasnu staru gradsku jezgru, Kraljevsku cestu i legendarni Wawel dvorac. Cijene hrane, smještaja i ulaznica za atrakcije relativno su pristupačne.

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta je prekrasan grad koji se proteže duž rijeke Dunava. Možete istražiti Budimsku tvrđavu, parlament, termalne kupke i slavnu ulicu Vaci, koja nudi mnogo trgovina i restorana s pristupačnim cijenama.

Lisabon, Portugal

Lisabon je živahan grad s bogatom historijom. Možete se izgubiti u uskim ulicama Alfame, istražiti prekrasne palače i posjetiti čuveni Toranj Belem. U Lisabonu također možete pronaći mnoge jeftine restorane i prenoćišta.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo je spoj istoka i zapada te ima jedinstvenu kulturu. Posjetite Stari grad, prošetajte Baščaršijom i isprobajte tradicionalnu bosansku kuhinju. Cijene u Sarajevu su relativno niske, a gostoljubivost lokalnog stanovništva je izvanredna.

Sofija, Bugarska

Sofija je glavni grad Bugarske s mnogo povijesnih i kulturnih znamenitosti. Možete posjetiti Aleksandrov trg, Crkvu sv. Nedjelje i Nacionalnu palaču kulture. Hrana, smještaj i transport u Sofiji su obično vrlo povoljni.

Porto, Portugal

Porto je poznat po svojim prekrasnim vinskim podrumima i mostu Dom Luis I. Možete istražiti slikovite ulice Ribeire, posjetiti prekrasnu crkvu Sao Francisco i uživati u degustaciji portugalskih vina po pristupačnim cijenama.

Riga, Latvija

Riga je glavni grad Latvije s prekrasnom starom gradskom jezgrom koja je UNESCO-ova svjetska baština. Možete posjetiti Rigu kroz cijelu godinu, a cijene smještaja i hrane su prilično pristupačne.

Berlin, Njemačka

Berlin je grad koji je uvijek u pokretu, s mnogo besplatnih ili jeftinih atrakcija. Posjetite Brandenburšku kapiju, East Side Gallery i Berlinski zid. Također, ne propustite provjeriti alternativna naselja Kreuzberg i Friedrichshain, gdje možete pronaći mnogo pristupačnih restorana i kafića.

Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovnik je jedno od najljepših obalnih mjesta u Evropi. Možete prošetati historijskim zidinama, istražiti prekrasnu staru gradsku jezgru i uživati u kristalno čistom Jadranskom moru. Iako je Dubrovnik popularno turistički odredište, možete pronaći smještaj i restorane po pristupačnim cijenama ako se malo udaljite od najprometnijih područja.

Barcelona, Španija

Barcelona je živopisni grad poznat po Gaudijevim arhitektonskim remek-djelima poput crkve Sagrada Familia i Parka Guell. Možete prošetati prekrasnom šetnicom La Ramblom, istražiti slikovita naselja poput Barri Gotic i Born, te uživati u predivnim plažama. U Barceloni također možete pronaći mnoge pristupačne restorane, tapas barove i trgovine.

Ovo su samo neka od mnogih predivnih mjesta u Evropi koja možete posjetiti ako putujete "na budžetu". Uživajte u putovanju i istražite sve što ova raznolika i bogata regija ima za ponuditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.