ITALIJA

Zaplovio najljepši jedrenjak na svijetu

Ploveći pod zastavom UNESCO-a, „ Amerigo Vespucci“ će biti i simbol dana okeana 2024. godine baš kada bude stigao do obala Meksika

Porinut je prvi put 22. februara 1931.. Wikipedia

Z. K.

4.7.2023

Jedrenjak „Amerigo Vespucci“, prozvan i najljepšim jedrenjakom na svijetu, krenuo je iz Đenove na put oko svijeta koji će trajati oko 20 mjeseci i na kome će pristati u 31 luku, posjetiti 29 zemalja i pet kontinenata, ploveći vodama tri okeana.

Nacionalni identitet

Jedrenjak „Amerigo Vespucci“ porinut je prvi put 22. februara 1931. iz luke Kastelmare u Stabiji. To nije bio slučajno izabran datum, jer je 22. februara 1512. godine u Sevilji preminuo moreplovac Amerigo Vespuči (Amerigo Vespucci) po kome je jedrenjak i dobio ime.

Jedrenjak je dostavljen Kraljevskoj mornarici 26. maja 1931. a sa plovidbom je započeo 6. juna iste godine. Od tada je stalno plovio osim za vrijeme Drugog svjetskog rata te 1964., 1973. i 1977. zbog restauracije.

Nadimak „najljepšeg jedrenjaka na svijetu” dobio je, po legendi, kada ga je američki nosač aviona „Indipendens“ vidio na Mediteranu 1962. godine i zatražio da se predstavi. Italijani su odgovorili: „Amerigo Vespucci“, a s druge strane je stigao odgovor: „Ovo je najljepši brod na svijetu.” To je nadimak kojime se italijanska mornarica do danas ponosi.

Ovim putovanjem jedrenjak će biti dio projekta za promociju nacionalnog identiteta u svijetu. Na njemu plovi 217 članova posade i 126 regruta.

Kultura i historija

- Ovim jedrenjakom plovi kultura, historija, inovativnost, industrija, enogastronomija i sve ono na šta pomislimo kada kažemo Italija - naglasio je italijanski ministar odbrane.

Ploveći pod zastavom UNESCO-a, „ Amerigo Vespucci“ će biti i simbol dana okeana 2024. godine baš kada bude stigao do obala Meksika, a plovidbu će završiti 11. februara 2025. godine.

Na strateškim pozicijama bit će postavljene improvizirane tržnice s tipičnim italijanskim proizvodima, ne bi li se promovirala italijanska kuhinja te postala nematerijalna baština UNESCO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.