BUDI ZDRAVO

Šta se događa s tijelom kada prestanete jesti šećer

Može dovesti do primjetnih promjena u našem tijelu i raspoloženju

Smanjenjem unosa slatkog imunitet postaje otporniji. Facebook

Z. K.

4.7.2023

Pretjerana konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca zbog čega dijetetičari savjetuju da količinu istog smanjimo na najmanju moguću mjeru. 

Ako želimo da izbacimo šećer iz ishrane, potpuno ili privremeno, to može dovesti do primjetnih promjena u našem tijelu i raspoloženju. Kako donosi The Healthy, postoji nekoliko benefita koje će nam se dogoditi ako se odreknemo slatkiša.

Bit ćete sretniji

 Iako mnogi ljudi misle da će ih slatko usrećiti, istraživanja zapravo dokazuju kako je konzumacija šećera povezana s višim stopama depresije. Kako objašnjavaju stručnjaci, to može biti zbog činjenice da šećer može dovesti do hronične upale što direktno utječe na rad mozga. Ako izbacimo šećer iz ishrane, mogli bismo da primijetimo da smo boljeg raspoloženja.

Može se smršavjeti 

Šećer može stvoriti zavisnost, a kada smanjimo količinu koju jedemo, unosimo manje kalorija i gubimo na težini. Naime, kada jedemo rafinirani šećer, naše tijelo ne dobiva signal da smo siti zbog čega unosimo više kalorija nego što nam je uopće potrebno te samim time dobivamo suvišne kilograme. 

Dijetetičari objašnjavaju da će se naši hormoni prirodno regulirati kada šećer zamijenimo hranjivom cjelovitom hranom.

Jači imunitet 

Brojna istraživanja pokazuju kako je pretjerana konzumacija namirnica bogatih šećerom, naročito rafiniranim, povezana s oslabljenim imunitetom. Samim time skloniji smo raznim bolestima, a ako smanjimo unos slatkog, i imunitet će nam biti mnogo otporniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.