KORISNO

Kako prepoznati da li jedete previše šećera

Naučne studije sugeriraju da konzumiranje dodatnog šećera može potaći upalu, promjene raspoloženja, pa čak dovesti i do simptoma depresije

pojačana glad je jedan od prvih znakova. Facebook

Z. K.

22.5.2023

Fruktoza koja se nalazi u voću i povrću i laktoza u mliječnim proizvodima su prirodni šećeri o kojima ne treba da brinemo, jer su ove namirnice također vrijedni izvori vitamina, minerala i vlakana.

Dodatne kalorije

Dodatni šećeri koji se često nalaze u prerađenoj hrani su oni koje bismo mogli da izbacimo iz naše ishrane. Kako možete znati da li jedete previše šećera?

Uvijek ste gladni - Ako unosite mnogo dodatnih kalorija kroz dodatne šećere, pojačana glad je jedan od prvih znakova.

Šećer je divan za nepce, ali ne zadovoljava i ne puni naše stomake. Bez proteina, vlakana i zdravih masti, koji nedostaju većini obrađenih grickalica i slatkih poslastica, tijelo brzo sagorijeva šećer, a glad se pojačava.

Imate ekstremne promjene raspoloženja - Ako se osjećate neraspoloženo ili razdražljivo, stres možda nije jedini razlog. To može biti znak da jedete previše šećera. Naučne studije sugeriraju da konzumiranje dodatnog šećera može podstaći upalu, promjene raspoloženja, pa čak dovesti i do simptoma depresije.

Stalno se osjećate umorno - Ako se ne osjećate umorno iz nekog drugog očiglednog razloga, to može biti zbog količine šećera koju konzumirate. Šećer je veoma brz izvor energije, tako da, bez obzira koliko konzumirate, u roku od 30 minuta ponovo ćete biti gladni, nećete imati energije ili ćete ponovo tražiti nešto za jelo.

Slatki okus

Hrana koju jedete nije dovoljno slatka - Ako ste primijetili da hrana nema slatki okus kao nekada ili ako treba da dodate još šećera u hranu da bi imala dobar okus, to također može značiti da konzumirate previše šećera. Ukoliko pokušate da napravite zdraviji izbor, naprimjer, umjesto zaslađenog jogurta konzumirajte običan jogurt, razlika će biti uočljivija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.