BARCELONA

"Razgledavanje pet eura": Vlasniku dosadili turisti koji ništa ne kupuju

Osim što nešto potroše, mnogi posjetioci također pokazuju bolje manire nego prije, smatraju u trgovini...

Trgovina delikatesama u Barceloni. Instagram

M. Z.

31.7.2023

Pamtimo još davne dane kada je zrak između Breda Pita (Brad Pitt) i Anđeline Đoli (Angelina Jolie) prodavan za nekoliko stotina dolara. Pamtimo i sve neobične naplate svega i svačeg, a prilično nam je neobično zazvučala i priča s portala timeout.com, kako jedna barcelonska trgovina naplaćuje samo razgledavanje trgovine.

Prodaju delikatese

"Razgledavanje dućana - 5 € po osobi, hvala", tako piše na natpisu na ulazu u Queviures Murria, povijesnu trgovinu koja prodaje delikatese u Barceloni, te posluje gotovo 130 godina (otvorena 1898. godine).

Da, dobro ste pročitali: vlasnicima je dosta turista koji ulaze i onda izlaze van bez ikakve kupnje. Ipak, ako se pitate kako to izgleda u praksi, trgovina još nikome nije naplatila razgledavanje.

Prema poslovođi Toniju Merionu, ovdje nije namjera zapravo naplatiti radoznalim promatračima, već spriječiti turiste ometanje rada i poslovanje trgovine. Merion objašnjava da je znak u početku postavljen kao šala, ali se pokazao prilično učinkovitim u poticanju prodaje, pa je ostao. Sada, kada posjetioci dođu fotografirati trgovinu, često na kraju i kupe nekoliko proizvoda.

Osim što nešto potroše, mnogi također pokazuju bolje manire - nešto što su vlasnici smatrali da se ne događa dok su turisti šetali trgovinom i slikali sve oko sebe. Ova „neuništiva“ trgovina popularna je atrakcija u gradu zbog svojih nostalgičnih reklama iz 20-ih i modernističkog šarma.

Masovni turizam postaje sve veći problem u Barceloni, a ovo nije prvi put da iz grada, bilo da je riječ na gradskom bilo na privatnom nivou, poduzimaju mjere protiv onog što smatraju nepoželjnim ponašanjem.

Zabrana pušenja

Tako je prošle godine Barcelona zabranila pušenje na svim gradskim plažama, uvodeći kaznu od 30 eura za svakoga ko bude uhvaćen u tome. Grad definitivno pokušava uskladiti rastući broj turista s održavanjem grada čistim i pogodnim za život, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.