ZLATNI PIN

Google nagradio 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj na osnovu ocjena i recenzija korisnika

Među nagrađenima su dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani

Dvorac Trakošćan jedan od nagrađenih. sjeverni.info

M. Z.

15.9.2023

Deset dvoraca i palača iz Hrvatske postali su nosioci nagrade Zlatni pin. Zlatni pin je priznanje koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa. Ideja o dodjeli nagrada najbolje ocijenjenih mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa.

Lokalni ponos

Kako su projekt vrlo dobro prihvatili ne samo dobitnici već i korisnici koji su osjetili lokalni ponos, Google je odlučio projekt proširiti i na druge zemlje. Tako se od ove godine projekt provodi i u susjednoj Hrvatskoj, gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji „Dvorci i palače“. U skladu s tim, odabrani su dvorci i palače koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske. Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek-djela rimske arhitekture – izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetilaca i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene.

- Nakon tri godine uspješnog provođenja projekta Zlatni pin u Poljskoj, ponosni smo što se projekt proširio i na druge zemlje, uključujući i Hrvatsku. Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer iako ga dodjeljujemo mi kao tvrtka, on je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Zahvaljujući njihovom angažmanu i ocjenama, nagradili smo deset dvoraca i palača s kipićima Zlatni pin. Ovim putem još jednom čestitam svim dobitnicima i nadam da će još više ljudi htjeti posjetiti ta nevjerojatna mjesta te cijeniti njihovu povijest i ljepotu - izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic.

Među nagrađenima su dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza. 

Google pripremio e-knjigu

Neovisno o tome jeste li ljubitelji kontinentalnog ili obalnog područja Hrvatske, ako želite otkriti više o hrvatskim dvorcima i palačama ili planirate ih posjetiti, Google je pripremio e-knjigu „Putevima dvoraca i palača", koja će vam pomoći i da što učinkovitije isplanirate putovanje. 

Između priča o dvorcima tamo možete pronaći savjete i trikove koji će vam biti od velike pomoći tijekom putovanja, kao što su primjerice Live View, Google Lens, Multisearch i brojne druge aplikacije. E-knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje ovdje, piše cropc.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.